Försenade tåg
(Arkivbild) Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio

Mer pengar till snabb järnväg mellan Stockholm och Oslo

Satsar pengar för att komma med i den nationella transportplanen
4:37 min

Örebro kommun och Region Örebro län satsar vardera en halv miljon kronor för att försöka förverkliga snabbjärnväg mellan Oslo och Stockholm.

Bolaget Oslo-Stockholm 2.55, som arbetar för en snabb järnväg mellan Oslo och Stockholm, skjuter till mer pengar för att förverkliga ett järnvägsstråk mellan städerna.

De fyra ägarna i bolaget, Örebro kommun, Region Örebro län, Karlstad kommun och Region Värmland, väljer nu att skjuta till vardera en halv miljon kronor i projektet. 

– För att vi ska kunna genomföra det stora projekt som vi har på gång så behöver vi tillskapa 2 miljoner ytterligare det här året från de fyra ägarna, säger Lennart Bondeson (KD), näringslivsansvarig i Örebro kommun.

Han menar att det långsiktiga projektet som som är på flera år och som startade för 1,5 år sen har gått så pass bra att det är dags att skjuta till mer.   

– Vi behöver satsa pengarna för att framför allt komma in i den nationella transportplanen. Finns man inte med där, då kommer man inte finnas med överhuvud taget.

Bolagets namn 2.55 står för den tid det ska ta att åka mellan orterna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".