Biogasanläggningen i Karlskoga.
Biogasanläggningen i Karlskoga. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Regionen vill inte vara räddningsplanka för biogasfabriken

"Inte vår roll"
1:20 min

Biogasbolaget i Karlskoga är i akut kris eftersom man ser ut att förlora sin största kund, AGA.

Ägarna till bolaget, Karlskoga, Örebro och Kumla kommuner hade i förra veckan möte för att försöka hitta lösningar som tar företaget ur den svåra situationen.

– Det har ju funnits ett avtal med en av de stora gasaktörerna. Det avtalet löper ut och har inte förnyats. Då finns det säkert andra aktörer man kan sälja till tillfälligt, men de står inte på kö. Det är ansträngt! Det säger Kenneth Nilsson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

När Biogasbolaget en gång bildades av de tre kommunerna var biogas i ropet, men nu finns många andra typer av miljövänliga fordonsbränslen, inte minst el. Så läget är tufft, och nu diskuterar ägarna olika strategier för att lyfta Biogasbolaget, en lösning är Länstrafikens bussar.

– Det här bolaget startades ju med syfte att försörja vår lokala och regionala trafik med biogas. Den planen ligger fast. Men det är något år kvar på tidigare leverantörs avtal med Länstrafiken och Regionen, berättar Nilsson (S).

Biogasen till Länstrafikens bussar är idag upphandlad i vanlig konkurrens. För att i framtiden bara välja Biogasbolaget i Karlskoga måste Regionen vara delägare. Men Andreas Svahn, socialdemokrat och regionstyrelsens ordförande är inte intresserad av att gå in i ett delägarskap i Biogasbolaget.

– Jag ser inte att det är våran roll. Ska vi som offentlig aktör gå in i något som ligger en bit utanför vår kärnverksamhet då tycker jag vi ska fylla ett hål där marknaden inte finns. Nu finns det här bolaget, då finns det inget behov av att vi också ska gå in där, förklarar Andreas Svahn, (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".