Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Underbemannad förlossningsavdelning öppnar igen i Karlskoga

Publicerat onsdag 23 augusti 2017 kl 21.36
Avdelningschefen: "Vi har ett ansträngt läge"
(3:13 min)
Cathrine Pedersen, avdelningschef på kvinnokliniken Q i Karlskoga och barnmorskan Kristina Larsson.
Cathrine Pedersen, avdelningschef på kvinnokliniken Q i Karlskoga och barnmorskan Kristina Larsson. Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio

Det finns flera vakanser när kvinnokliniken i Karlskoga öppnar igen efter sommaren.

I början av sommaren sa flera barnmorskor på BB i Karlskoga upp sig i protest mot att förlossningen och kvinnomottagningen stänger under sommarmånaderna. När kliniken öppnar igen på fredag finns fyra vakanser, säger avdelningschef Cathrine Pedersen.

– Vi har ett ansträngt läge, men vi kommer att öppna med en bemanning som ska klara av den vård som är planerad, säger Cathrine Pedersen, avdelningschef på kvinnokliniken i Karlskoga.

För andra året i rad har kvinnomottagningen och förlossningen i Karlskoga varit stängda under sommaren. Totalt rör det sig om 12 vårdplatser som inte nyttjas under tio veckor när barnmorskorna i Karlskoga förstärker bemanningen på USÖ i Örebro.

– Det är jättetråkigt att så fina vårdlokaler står tomma, men jag får inse att personalläget är sådant att vi inte kan bemanna den här verksamheten, säger Cathrine Pedersen.

I våras sa fem barnmorskor på förlossningen i Karlskoga upp sig, delvis i protest mot att kvinnokliniken stänger på sommaren.

När kliniken öppnar igen den här veckan finns fyra vakanser. En av barnmorskorna som sa upp sig i våras har sökt om sin tjänst. Man har också anställt ny personal. Dessutom kommer två barnmorskor som har varit föräldralediga tillbaka. Men avdelningschefen Cathrine Pedersen märker av bristen på barnmorskor – inte bara i Örebro län, utan också i resten av landet.

– Vi rekryterar hela tiden, men det är svårt att hitta personal, inte bara i Örebro, men i hela landet.

"Jag förväntar mig att man satsar på att se till att rekrytera och bemanna den verksamhet som är beslutad från politiken."

Personalomsättningen påverkar arbetsmiljön, och inte minst personalen som väljer att stanna på kliniken, säger barnmorskan Kristina Larsson.

– Man vill ju ha kvar sina arbetskamrater. Att det är ont om personal gör att man känner en viss oro.

Och även om man har löst personalfrågan de närmaste månaderna kommer bemanningen på förlossningen att vara en viktig fråga även i fortsättningen, menar Cathrine Pedersen.

– Att kunna rekrytera barnmorskor och läkare, och även undersköterskor, är det viktgaste just nu. Det är en arbetsmiljöfråga som är jätteviktig. Det är också viktigt för skattebetalarna att ha tillgång till fler vårdplatser.

Ser du det faktum att förlossningen i Karlskoga stänger för andra sommaren i rad som ett tecken på att det kan bli ytterligare neddragningar?

– Jag förväntar mig att man satsar på att se till att rekrytera och bemanna den verksamhet som är beslutad från politiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".