Göran Sturve framför coops gamla lokaler.
Lokalerna efter Coop Forums nedläggning 2013 gapar fortfaranade tomma. Göran Sturve, ordförande för Axbergs områdesgrupp, menar att Lillåborna drabbats hårt. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Fyra år senare – fortfarande ingen matbutik i Lillån

"Har inneburit stora svårigheter för människor som inte är bilburna"
3:07 min

Under fredagen invigs Dollarstore i Lillån – men Lillåbor menar att det inte ersätter behovet av en livsmedelsbutik.

– Vi har inget emot Dollarstore, men vi hade önskat att det hade varit en livsmedelsbutik, säger Göran Sturve, som är ordförande för de 18 föreningarna inom Axbergs områdesgrupp.

Fyra år har gått, och Coop Forums gamla lokaler vid Lillåns handelsområde gapar fortfarande tomma.

Vid nedläggningen 2013 väcktes starka känslor och protestlistor skrevs under. För oron fanns att om livsmedelsbutiken försvann, skulle även servicen försvinna.

Under fredagen invigs Dollarstore på handelsområdet – men det är inget plåster på såren för Lillåbor. I en grupp på Facebook understryks tydligt att man hellre hade velat sett en matbutik.

Göran Sturve, som initierade protestlistan mot nedläggningen för fyra år sedan, menar att avsaknaden av en livsmedelsbutik påverkat hela området negativt, när man tvingats resa långt för att handla.

– För de som inte är bilburna så har det inneburit stora svårigheter att ta sig in till centrala Örebro eller Boglundsängen, säger Göran Sturve.

Dessutom menar Göran Sturve att det inte är miljövänligt att åka ända till stan för att köpa livsmedel.

– Det bor ändå 8000 personer här ute. Då tycker vi att det måste finnas en livsmedelsbutik här ute.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".