Ambulans genrebild
Till slut bröts dörren upp av ledig ambulanspersonal som tänkte äta glass. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Man dog på toalett i Askersund - därför kom inte räddningen i tid

"Kommer att se över avtalet med SOS"
0:58 min

Det var missförstånd som ledde till felaktiga beslut, slår Askersunds kommun fast i en rapport om dödsfallet på en offentlig toalett.

Lördagen den 19 augusti gick larmet på en av de offentliga toaletterna vid Hamnmagasinet i Askersund.

En butiksägare försökte ringa efter hjälp och blev kopplad till SOS Alarm som sa att det inte ingår i deras avtal att låsa upp toaletter.

Polisen ville inte heller rycka ut när de fick larm om händelsen eftersom de på butiksägarens beskrivning inte bedömde situationen som en akut pågående händelse.

Butiksägaren ringde flera samtal och det gick nästan 1,5 timme innan en ambulans kom körande, men det var inte för att ambulanspersonalen fått larm.

Ambulanspersonalen var på platsen för att köpa glass på sin rast, de blev dock avbrutna och fick i stället bryta upp toalettdörren där de fann en livlös man.

Kommunen har undersökt händelsen och skriver i sin rapport att mycket handlar om missförstånd och felaktiga beslut.

Ett möte kommer att hållas med butiksägarna i Hamnmagasinet för att diskutera hur rutiner kring toalettlarm kan utformas.

Larmnummer kommer att skrivas ut tydligare och kommunen kommer att utreda vilka toaletter som borde ha larm samt vilket typ av larm som borde finnas.

Kommunen skriver också att avtalet med SOS Alarm ska ses över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".