Öbo fortsätter att granska inkomna fall av misstänkt svartuthyrning.
Öbo fortsätter att granska inkomna fall av misstänkt svartuthyrning. Foto: Emilie Pless

Över 200 svarta lägenhetskontrakt har sagts upp efter Öbo:s granskning

"Det ska inte bli norm att man måste hyra svart"
1:08 min

Över 200 lägenhetskontrakt har sagts upp till följd av det kommunala bostadsbolaget Öbo:s satsning på att granska svarta andrahandskontrakt.

Granskningarna har pågått i sedan i oktober 2015.

– Vi måste arbeta mot den svarta bostadsmarknaden för att behålla kontrollen över våra lägenheter, och för att inte bostadskön ska urholkas, säger Rickard Sahlqvist, bokonsulent hos Öbo.

– Våra befintliga hyresgäster ska också kunna känna trygghet i sitt boende. Man ska kunna veta vem man har som granne.

Öbo har undersökt omkring 400 ärenden gällande svartuthyrning och hittills har 207 av de berörda lägenhetsinnehavarna själva sagt upp sina kontrakt. Ett tiotal ärenden har gått vidare till hyresnämnen.

Bostadsbolaget vill inte ha samma situation som i Stockholm där olovlig andrahandsuthyrning är vanligt förekommande.

– Vi arbetar med frågan just för att det inte ska bli norm att man måste hyra svart för att få tag i en lägenhet. Lägenheterna ska fördelas enligt bostadskön, säger Rickard Sahlqvist.

Anledningar till att man hyr ut sin lägenhet svart kan ofta vara att man vill tjäna en slant, eller hjälpa nära och kära som behöver bostad, men vill komma undan bostaskön.

– Det är ett jättejobb vi måste göra, men vi är på god väg. Det har ändå skett en förändring med över 200 lägenheter som vi har friställt till vår kö. Så det är vi nöjda med, säger Rickard Sahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".