Gonorré
Magnus Unemo är ansvarig för WHO:s expertlaboratorium inom området sexuellt överförbara sjukdomar som finns i Örebro. Foto: Montage: Sveriges Radio/TT

Gonorré fortsätter att öka – bakterierna resistenta

"Viktigt att söka sig tillbaka till vården om man tror att man inte blivit frisk"
1:07 min

De senaste sju åren har antalet fall av könssjukdomen gonorré ökat i Örebro och även i resten av landet. Samtidigt har sjukdomen blivit svårare att behandla.

Bakterierna har utvecklat motståndskraft eller resistens mot många antibiotika.

– Så det är väldigt viktigt att använda de rekommenderade behandlingsalternativen och endast dem, säger Magnus Unemo som är ansvarig för världshälsoorganisationens WHO:s expertlaboratorium inom sexuellt överförbara infektioner på Universitetssjukhuset i Örebro.

Och det finns flera anledningar till att gonorré ökar, menar Magnus Unemo.

Det är förmodligen på grund av ett ändrat sexualbeteende och att personer inte skyddar sig.

Han berättar att det är en stor grupp av framförallt yngre som har många sexuella kontakter per tidsenhet och dessutom har många tillfälliga kontakter.

Gonorré kan en ha utan att det märks. Ungefär hälften av alla smittade kvinnor får symptom och för männen är det bara en av tio smittade som får symptom.

– Den som tror sig vara i risk för smitta bör söka sig till sjukvården för en laboratorietestning. På grund av utvecklingen av antibiotikaresistens är det viktigt att tänka på att söka sig tillbaka till vården om man tror att man inte blivit frisk, säger Magnus Unemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".