Ekbackens skola i Fellingsbro
De tre barnen går här på Ekbackens skola i Fellingsbro. Foto: Privat

Barnen tvingas visa sig på polisstationen i Lindesberg en gång i veckan

Lärare: De bryter mot Barnkonventionen
2:56 min

Personalen på Ekbackens skola i Fellingsbro är kritiska till att tre barn hindras från att gå i skolan för att de ska anmäla sin närvaro hos Polisen.

– Det påverkar deras kunskapsinhämtande, de får inte lika mycket undervisning som andra barn, säger Malin Johansson, lärare på Ekbackens skola.

Hon menar att det även påverkar barnen socialt eftersom de får vara borta från kompisar. 

– Och psykiskt är väldigt jobbigt att sitta och åka de här resorna som känns meningslösa och där de vet att "vi borde vara i skolan och lära oss saker istället". 

Det hela handlar om ett utvisningsbeslut, som inte har verkställts än. Malin Johansson berättar att mamman i familjen inte motsätter sig att myndigheten vill kontrollera familjen. Men hon vill inte att barnen ska behöva lida.

Mamman har erbjudit sig att själv åka fem dagar i veckan om det behövs, bara barnen får gå i skolan.

– Men det var blankt nej på det, säger Malin Johansson, lärare på skolan. 

Det är en Myndighet som står bakom beslutet, är det inte rimligt att följa det då?

– Jo, men de bryter mot Barnkonventionen och skollagen. Asylsökande barn har lika rätt till utbildning och skolgång som vilka andra barn som helst. 

Skolpersonalen ställer gärna upp för att underlätta får polisen, menar Malin Johansson. 

– Vi kan skypa varje dag med polisen från skolan om de vill se att barnen är här. Det finns ju så många enklare sätt att göra det här på.  

 

Även politiker i Lindesberg har engagerat sig i frågan. Linda Svahn (S) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg och hon menar att det är viktigt att tänka på barnets perspektiv i sammanhanget.

Hon berättar att när kommunen hört av sig till Gränspolisen och Migrationsverket har beskedet varit att barnen måste följa med sin mamma och visa upp sig. 

 

Nu har Linda Svahn skickat frågan vidare till riksdagen. 

– För att de som sitter längre upp och har möjlighet att påverka gränspolisen kanske i nästa steg får kännedom om hur det går till i praktiken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".