Elever på Lillåns skola som sitter vid ett bord i entrén och ler in i kameran.
1 av 2
Rosalinda Romanovic, Josef Ibrahim, Abdisalaan Mohamed och Valentino Jovanovic har alla börjat i sjuan i Lillåns skola.
Olof Jacobsson, rektor på Engelbrektsskolan
2 av 2
Olof Jacobsson, rektor på Engelbrektsskolan

Vänner från hela stan när skolelever blandas

Elev: Här får jag lära mig bättre svenska
1:16 min

Nya vänner och bättre språk. Det är några av de saker som nämns bland elever från Vivalla som börjat högstadiet i stan.

För sjundeklassare i Vivalla i Örebro har skolstarten inneburit att börja i olika skolor en bit hemifrån, eftersom Vivallas högstadieskola nu successivt läggs ner.

Och redan efter två veckor säger Josef Ibrahim, som börjat 7:an på Lillåns skola, att han märker att hans språk förbättrats.

– I Vivalla pratades det mest slangsvenska men här på Lillån pratar alla hundra procent svenska. Det är därför jag tycker om att gå här, för att jag får lära mig bättre svenska än i skolan jag gick i.

Även Valentino Jovanovic trivs med sin nya klass på Lillåns skola.

– Lektionerna är mycket bättre här än i Vivalla. När läraren säger att folk ska koncentrera sig så blir det knäpptyst, man kan inte höra någon prata.

Att lägga ner Vivallas högstadie bottnar i förhoppningar om att förbättra integrationen och skolresultaten för alla elever i Örebro.

Olof Jacobsson, rektor på Engelbrektsskolan, tror på beslutet att mixa stadens elever.

– Har man inte så många svenska vänner sen tidigare är det jättebra att få ett kontaktnät i stan. Och samma sak omvänt, om man bor i innerstan och mest umgås med kompisar som bor i närheten så ger det här en mycket bättre inblick i Örebro som helhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".