Moderaternas nyblivne rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.
Arkivbild. Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé. Foto: Jessica Gow/TT

Moderaterna vill ha ett nationellt tiggeriförbud

Moderaterna vill skärpa straff, bland annat för bostadsinbrott och att fler brott ska kunna leda till utvisning än vad som är fallet idag. Partiet vill också ha ett nationellt förbud mot tiggeri.

Förslagen ingår i ett nytt program för kriminalpolitiken som ska behandlas på Moderaternas stämma i Örebro 12—15 oktober.

– Det är den mest offensiva agendan på ett decennium. Det är för lätt att vara kriminell idag, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé på en pressträff.

– Vi ska nu vara väldigt klara över att Moderaterna är partiet för lag och ordning.

Han säger att bland problemen finns att antalet poliser minskar och att brottsuppklarningen försämras.

Miljöpartiet är starkt kritiskt till förslaget.

"Det är en ovärdig politik som inte löser några som helst problem. Det är fruktansvärt att människor är tvungna att tigga, men att kriminalisera att människor ber om hjälp ökar bara deras utsatthet och fattigdom", säger Maria Ferm, Miljöpartiets gruppledare i riksdagen och talesperson för migration och lika rätt, i en skriftlig kommentar till TT.

Hon vill i stället att man ska arbeta med att förmå personernas hemländer att se till att grundläggande rättigheter som skola och sjukvård tillgodoses.

"När vi ser konsekvensen av den fattigdom och diskriminering som finns i Europa kan vi inte bara vända bort blicken. Det är inte värdig politik att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp", skriver Ferm.

Även Centerpartiet vill inte ha ett tiggeriförbud.

- Man kan både ha moraliska och praktiska betänkligheter, liksom lagtekniska. Men det viktigaste är att det mesta talar för att ett tiggeriförbud med bötesstraff skulle bli verkningslöst, säger Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson.

- Risken är att man lägger på polisen uppgifter som tar tid, för brott som inte kan ses som särskilt allvarliga. Tid som de skulle kunna använda till annat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".