Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Örebropolisen ska bli bättre på att bekämpa människohandel

Publicerat onsdag 6 september 2017 kl 10.30
"Gäller att skapa förtroende så de vågar berätta"
1:12 min
Foto: Yvonne Åsell, Fredrik Sandberg/TT.
1 av 2
Gruppen kommer jobba mot brott som koppleri, sexköp och människohandel för sexuella ändamål, arbetskraftsändamål och personer som tvingats tigga. Foto: Montage: Yvonne Åsell, Fredrik Sandberg/TT.
Anna Lagerdahl, chef för Polisregion Bergslagens enhet som jobbar mot människohandel och internet relaterade sexualbrott mot barn
2 av 2
"Jag brinner för att hjälpa de här utsatta människorna" säger gruppchefen Anna Lagerdahl Foto: Annika Ström/ Sveriges radio

En nystartad traffickinggrupp i Polisregion Bergslagen ska bekämpa koppleri, sexköp och människohandel för sexuella ändamål och tiggeri.

– De är svåra att upptäcka för det är ingen som kommer in och anmäler dem utan vi måste bli bättre på att upptäcka dem, säger polis Anna Lagerdahl, stationerad i Karlstad och som basar över den nya gruppen. 

Under sig har hon nio utredare. De täcker hela region Bergslagen och sitter i Karlstad, Örebro och Falun. 

Den nya gruppen kommer jobba med brott som koppleri, sexköp och människohandel för sexuella ändamål, för arbetskraftsändamål och för tiggeri. 

– Att det finns människohandlare och andra som skor sig på att utnyttja andra människors utsatthet, det känner jag är viktigt att ta tag i, säger Anna Lagerdahl.

Människohandel är en så kallad mobil brottslighet och handlar ofta om fattiga människor från andra länder som luras och utnyttjas för tiggeri, arbete och sexköp.

Ofta är engelskakunskaperna bristande, och de utsatta personerna vågar sällan vända sig till myndigheter. 

– Det gäller att skapa förtroende så att de vågar berätta vad de varit med om.

Beslutet att polisen måste bli bättre på att bekämpa människohandel togs av rikspolischefen redan för två år sen.

Detta efter att en internundersökning visade att det saknades kunskap hos utredare och att många ärendet felkodades som människosmuggling  trots att det gällde människohandel.

Stockholm, Malmö och Göteborg har haft traffickinggrupper i många år. Först ut utanför storstäderna blir alltså Bergslagens polisområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".