Polisen satsar på båtsamverkan Arkivbild/Sveriges Radio Örebro
1 av 2
Polisen vill minska båtstölder genom båtsamverkan. Arkivbild/Sveriges Radio Örebro
Hans Andersson
2 av 2
Båt ägaren Hans Andersson är en av de som drabbats av båtmotorstölder Foto: Jakob Norén Eriksson

Båtsamverkan ska minska motorstölder

"Båtsäsongen i Sverige är för kort för att vara utan grejerna"
1:22 min

För att minska antalet båtstölder vill nu polisen i region Bergslagen engagera fler båtklubbar i båtsamverkan.

Polisens satsning bygger dels på att få båtägare att hålla koll på varandras båtar liknande grannsamverkan men man vill från polisens sida även få fler båtägare att använda sig av modern stöldmärkning och lås.

– Många av klubbarna har rondering av vaktbolag, känner sig trygga med det och tror att det räcker, men tyvärr gör det inte det utan de här stölderna händer iaf, säger Irene Rosell, polisinspektör som arbetar med samverkans-projektet i den södra delen av länet.

Vad kan man som båtägare göra för att få tillbaka en stulen båtmotor?
–  Då är det framförallt märkning som det handlar om. Då ska man helst DNA-märka. Den är osynlig men framträder när man lyser med UV-ljus på den.

– Sen finns det också ett annat system där man kan spraya små små prickar som har identitet i sig som framträder när man sätter en stark lupp över dom, säger Irene Rosell.

Hur brukar stölderna gå till?
– Det är lite olika tillvägagångssätt men några gånger är det så att man har med bultsaxar och klipper förtöjningarna, transporterar båten till ett skyddat ställe och monterar bort motorn i lugn och ro, men finns det också de som är väldigt flitiga och som fräckt helt enkelt bara lossar motorn. Det ser ut som att de står och mekar och sen tar de motorn mitt på ljusan dan, säger Irene Rosell.

Antalet stölder minskar

Polisens satsning kommer i en tid när antalet båtstölder i Örebro län faktiskt minskat. Hittills i år har antalet båtmotorstölder halverats jämfört med förra året, men för båtägaren Hans Andersson som i början av sommaren fick växelhuset till sin båt stulet är detta en klen tröst.

– Det är ju tråkigt. Dels kostar det en massa pengar och sen är båtsäsongen i Sverige för kort för att man ska kunna vara utan grejerna i flera veckor.

Hans Andersson tycker att man på båtklubben i Hammar redan har en bra samverkan och menar att det istället är polisens resurser för att utreda båtmotorstölderna som man borde satsa på.

– Du kan ju köpa en stulen motor som är DNA-märkt men om ingen kontrollerar att den är det spelar det ju ingen roll, säger Hans Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".