STOCKHOLM 20131026 Drygt 63 000 personer har anmält sig för att skriva högskoleprovet under lördagen. Bilden från Södra Latins Gymnasium i Stockholm.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Liga misstänks ha hjälpt örebroare att fuska

"Vi har gjort en polisanmälan"
1:12 min

En kille i Örebro har åkt fast för att ha fuskat på vårens högskoleprov. Nu hoppas Universitets- och högskolerådet att det ska leda polisen till ligan.

– Om polisen går vidare med det här har de kanske möjlighet att ta reda på vilken fuskliga man har använts sig av, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på universitets- och högskolerådet, UHR.

P3 Nyheter har tidigare rapporterat att en fuskliga påstått sig sälja fusk till vårens högskoleprov, där inte en enda person åkte fast. Men nu har alltså UHR fått tag i en första misstänkt fuskare i Örebro.

Det är en förälder till killen som hört av sig till UHR och sagt att hans son erkänt att han fuskat på provet genom att köpa en tjänst från en fuskliga.

– Vi beslutade att återkalla provresultatet från våren 2017, och därmed blir man också avstängd från att göra provet under två år, säger Tuula Kuosmanen.

En polisanmälan har gjorts som gäller brottet osann försäkran. Killen har fått ett brev från UHR som han inte har svarat på, så det är oklart hur han ställer sig till avstängningen.

Hösten 2016 fick han under 1.0 poäng på provet, men på det misstänkta fuskprovet fick han över 1.5. Han har dock inte använt resultatet för att söka till en utbildning den här hösten.

– Hade det varit så att den här personen hade blivit antagen, då hade vi meddelat lärosätet, säger Tuula Kuosmanen.

Fakta: Fusk på högskoleprovet

Ligor har i flera år sålt fusk till högskoleprovet. Oftast går de ut på att den som köper tjänsten får en hörsnäcka och kan höra någon läsa upp svaren i realtid.

2016 införde Universitets- och högskolerådet en ny strategi: den som gör provet måste lova ”på heder och samvete” att göra det utan tekniska hjälpmedel. Fuskar man ändå kan man göra sig skyldig till brottet osann försäkran.

Under höstens prov 2016 upptäcktes 51 misstänkta fuskare som stängdes av och polisanmäldes. En av dem åtalades för osann försäkran men blev friad av tingsrätten. Domen är överklagad till hovrätten.

I måndags åtalades ytterligare två personer för osann försäkran, de misstänks ha fuskat på högskoleprovet hösten 2016.

Killen som stängts av från vårens högskoleprov 2017 är den första som polisanmälts för fusk på det provet. En av fuskligorna har tidigare uppgett för P3 Nyheter att de fått igenom 40 fuskare under vårprovet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".