Kicki Nilsson Last Night in Sweden
1 av 6
Lovisa Bard har just startat eget och jobbar med spray tan och fransförlängning hemma i sin bostadsrätt. I dag är Niklas och Tereza Andersson där med väninnan Pernilla Löfquist Wedin för att få lite färg inför sommaren. Bilden är beskuren. Foto: Kicki Nilsson/Icon Photography
Fredagskväll i Marieberg. Likt en ung rebell sitter Oscar Jacobsson från Pålsboda i sitt hemmabygge utanför köpcentrumet tillsammans med sitt gäng. ”Har man aldrig kört Epatraktor, så har man missat något i livet”, säger de och berättar om nattliga färder i 30 knyck på slingriga vägar.
2 av 6
Fredagskväll i Marieberg. Likt en ung rebell sitter Oscar Jacobsson från Pålsboda i sitt hemmabygge utanför köpcentrumet tillsammans med sitt gäng. ”Har man aldrig kört Epatraktor, så har man missat något i livet”, säger de och berättar om nattliga färder i 30 knyck på slingriga vägar. Bilden är beskuren. Foto: Pavel Koubek
Kicki Nilsson och Pavel Koubek är två av ett hundratal fotografer vars bilder har valts ut till boken och utställningen Last night in Sweden.
3 av 6
Kicki Nilsson och Pavel Koubek är två av ett hundratal fotografer vars bilder har valts ut till boken och utställningen Last night in Sweden. Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio
Tisdagskväll utanför Örebro. Lastbilschaufförerna Tobias Piippolainen, Niklas Läth, Freddie Norström och Tomas Eriksson träffas ett par gånger i veckan på Max hamburgerrestaurang utanför Örebro för att byta fordon med varandra.
4 av 6
Tisdagskväll utanför Örebro. Lastbilschaufförerna Tobias Piippolainen, Niklas Läth, Freddie Norström och Tomas Eriksson träffas ett par gånger i veckan på Max hamburgerrestaurang utanför Örebro för att byta fordon med varandra. Bilden är beskuren. Foto: Pavel Koubek
Kicki Nilsson Nora armbrytning Last Night in Sweden
5 av 6
Uppvisningsmatch i armbrytning: Carolina Pettersson, Nora möter SM-segraren Maria Lundkvist, Hammarby. Bilden är beskuren. Foto: Kicki Nilsson/Icon Photography
Kicki Nilsson och Pavel Koubek är två av ett hundratal fotografer vars bilder har valts ut till boken och utställningen Last night in Sweden.
6 av 6
Kicki Nilsson och Pavel Koubek är två av ett hundratal fotografer vars bilder har valts ut till boken och utställningen Last night in Sweden. Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio

Last night in Örebro – fotografer ger Trump svar på tal

Marieberg kändes som svenskt glesbygdshäng
3:07 min

Under några veckor i våras gav sig 100 svenska dokumentärfotografer runt om i landet ut med sina kameror för att visa vad som händer en helt vanlig vardagskväll.

 "What happened last night in Sweden?" "Vad hände igår kväll i Örebro?" USA:s president Donald Trump hade sett ett tv-inslag på Fox News när i ett tal refererade till kaoset efter att Sverige öppnat sina gränser för flyktingar från länder som Irak, Syrien och Afghanistan. Men många kände inte igen sig i bilden som Trump målade upp.

– What happened last night in Sweden, alltså vad hände igår i Sverige. Trump har ju uppenbarligen ingen aning vad som händer en vanlig vardagskväll i Sverige, i varje fall inte om man tittar på bilderna som kom med i boken, säger Kicki Nilsson, en av ett hundratal svenska fotografer vars bilder valts ut till projektet "Last night in Sweden".

Ämnena spänner över fotbollsmatcher, armbrytning i Nora och en spraytan-salong i Örebro till Pavel Koubeks bilder på motorintresserade ungdomar i Marieberg.

– Jag har passerat platsen några gånger och sett att det samlas en hel del ungdomar i Marieberg. De hänger där, åker runt med bilarna, hånglar och slåss kanske lite någon gång. Jag tänkte att det känns som rätt så svenskt glesbygdshäng.

Förlaget fick in över 10 000 bilder som sållades ner till ungefär 2 000. Av dem publiceras 200 bilder i en bok och en utställning på Fotografiska museet i Stockholm i mitten av september. Donald Trump och EU-ledare får också varsitt exemplar.

Tror ni att det var det här Trump väntade sig när han refererade till "last night in Sweden"?

– Trump utgick ju ifrån ett tv-inslag från Fox News om ett Sverige i kaos, en bild som jag och många med mig inte känner igen sig i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".