Här ser du hur en TMA-bil ser ut. Bilden är en genrebild och har ingenting med dagens händelse att göra.
Här ser du hur en TMA-bil ser ut. Bilden är en genrebild och har ingenting med dagens händelse att göra. Foto: Bertil Ericson / TT

Säkerhetsbil tog smällen – så undveks allvarlig olycka

"Och sen small det..."
0:45 min

En så kallad TMA-bil stod uppställd som skydd efter ett lastbilshaveri på E18/E20 i morse. En lätt lastbil körde rakt in i fordonet.

Det var på torsdagsmorgonen som en lastbil havererade på E18/E20 mellan Örebro och Arboga. 

Serviceverkstaden som skulle bärga lastbilen beställde ett så kallat TMA-fordon som ställs upp framför haveriplatsen som skydd, så att personalen ska kunna jobba i en säker miljö. 

Hon hann tänka både en och två gånger att "nu smäller det, nu smäller det"... Och sen small det

TMA-fordonet har krockkudde och en piltavla som visar trafikanter att de ska köra till vänster.

Håkan Lundgren, vice vd på TMA Örebro berättar att när hans chaufför ställde ut så kallade sergeanter för att trafikanter ska fortsätta att ligga kvar i det andra körfältet även efter TMA-bilen, så kommer en lätt lastbil körandes.   

– Hon ser att han väjer inte, så hon hann tänka både en och två gånger att "nu smäller det, nu smäller det"... Och sen small det.  

Ingen person skadades vid olyckan

Ett TMA-fordon har ett energiupptagande skydd som ska förhindra allvarliga personskador, både hos förare och vägarbetare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".