försäkringskassan assistans fusk assistansfusk
1 av 2
Ett assistansbolag med verksamhet i Örebro får inte längre bedriva assistans efter att företaget stulit en persons identitet. Foto: Hasse Holmberg/TT / FREDRIK SANDBERG/TT / Helena Broström/Sveriges Radio / Kollage av Sveriges Radio.
IVO Inspektionen för vård och omsorg
2 av 2
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, drar in tillståndet för ett assistansbolag i Örebro som fuskade till sig tillstånd att bedriva assistans genom att stjäla en persons identitet. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Assistansbolag använde stulen identitet – nu stoppas företaget

Assistansbolaget fuskade till sig tillstånd
1:24 min

Ett assistansbolag med verksamhet i Örebro fuskade till sig tillstånd att bedriva assistans genom att stjäla en persons identitet.

Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som beslutat att återkalla tillståndet. 

Personen, vars identitet stals, hade ingen aning om att hon på pappret var verksamhetsansvarig för företaget.

– IVO ringde och frågade mig hur det gick med verksamheten. Vilken verksamhet, svarade jag och då uppdagades det att de hade sökt tillstånd i mitt namn.

I januari i år uppmärksammades IVO på att kvinnan som företaget angett som verksamhetschef när man ansökte om att få bedriva assistans inte hade något med företaget att göra. Nu har IVO återkallat bolagets tillstånd.

P4 Örebro har tidigare berättat att Örebro kommun betalat ut drygt 20 miljoner kronor till assistansbolag som misstänks för grova skattebrott, mutbrott och dataintrång.

Försäkringskassan har stoppat utbetalningarna till ett tiotal assistansföretag i Örebro, däribland det aktuella bolaget som nu alltså inte längre får bedriva assistans.

Birgitta Lindh, enhetschef på IVO, säger att myndigheten har skärpt kontrollen av assistansbolagen. 

Myndigheten kontrollerar företagens ekonomi och personerna bakom bolagen redan vid ansökan.

Hittills i år har bara sex av över 49 bolag som ansökt om att få bedriva assistans fått sina tillstånd beviljade. Och Birgitta Lindh tror att fler kommer att få avslag.

– Det har visat sig att det finns ett behov av skärpta kontroller och fler kommer att få avslag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".