Isak och Hugo är två av barnen på diabetesläger.
1 av 4
Isak och Hugo är två av barnen på diabetesläger. Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio
Hugo carlestav, 9 år, har diabates. John Ryberg är barnläkare på Usö
2 av 4
Hugo carlestav, 9 år, har diabates. John Ryberg är barnläkare på Usö Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio
Utrustningsväska med insulin och pump.
3 av 4
Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio
Diabetessensor
4 av 4
Hugo berättar om sin diabetessensor. Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio

Barn fick chans att dela erfarenheter på diabetesläger

Hugo, 9 år: Det bästa är att få träffa andra barn med diabetes
4:48 min

Diabetes typ-1 är en sjukdom som kräver en del arbete för de drabbade – i veckan fick 16 barn med föräldrar åka på läger för att bli experter och träffa nya vänner.

 – Det bästa är att ha fått vara med andra barn som har diabetes, precis som jag, säger nio-årige Hugo Carlestav, som är en av deltagarna. 

Den här veckan anordnar diabetesföreningen i Örebro och personal från barnkliniken på USÖ ett läger för barn med diabetes, för att utbilda och informera. Det hela har tagit plats vid Glomman i Örebro.

– Det här är barn som har en livslång kronisk sjukdom med utmaningar som de kämpar med tillsammans med sina föräldrar, säger John Ryberg, barnläkare på Universitetssjukhuset i Örebro och fortsätter:

– I många situationer känner de sig inte riktigt som alla andra, därför är det fantastiskt att de får träffa andra barn som är i samma situation. 

Hur upptäcker man att ett barn har diabetes? Hur ser barnen själva på sin sjukdom? Hör reportaget från diabeteslägret i ljudklippet ovanför! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".