Örebro Tingsrätt
Örebro Tingsrätt. Foto: Andreas Morén

Bilbrännaren i Örebro tagen på bar gärning – dömd tidigare

Andreas Morén rapporterar
1:10 min

En 28-årig man häktades misstänks för att ha satt eld på en bil i Rosta i Örebro. Mannen har tidigare dömts för flera uppmärksammade bilbränder.

På söndagen häktades den 28-årige mannen misstänkt för att ha satt eld på en bil i Rosta i Örebro. Samme man har dömts tidigare för grov skadegörelse genom flera uppmärksammade bilbränder.

För två år sedan sommaren 2015 dömdes mannen för flera anlagda bränder i Örebro, och fick sex månaders fängelse för de brotten.

Under söndagens häktningsförhandling kom Örebro Tingsrätt fram till att 28-åringen ska häktas på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

I häktesförhandlingen framkom att polisen haft yttre span på mannen i torsdags natt då han klev ur en taxi 02.10.

Han ska därefter gått fram till två bilar, och satt sig på huk. Två vittnen ska då ha passerat och mannen reser sig upp och tänder i stället en cigarett.

Strax efter hukar han sig igen och efter någon minut så går han från platsen.

Poliserna ser att bilen brinner, 25 till 30 centimeter höga lågor flammar upp. De lyckas släcka bilen och griper mannen två minuter efter.

28-åringen kan varken erkänna eller förneka. Han berättar i rätten att han inte minns något efter att han klev ur taxin, och säger att han vaknade till när han fick pepparspray i ansiktet vid själva gripandet.

Mannen ska ha druckit en vecka i sträck och hävdar i rätten att han fått någon slags blackout.

Nu har åklagren till den 22 september på sig att väcka åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".