Roger Fagerberg och Gertrud Åstrand på Kumla kommun framför den avstängda Kvarntorpstrappan.
Roger Fagerberg och Gertrud Åstrand på Kumla kommun nedanför den avstängda Kvarntorpstrappan. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Kvarntorpstrappan måste stängas av i två veckor

"Över 100 steg ska bytas ut"
3:01 min

Kvarntorpstrappan som var tänkt som ett konstverk, men som blev ett motionsredskap för många, är sliten och behöver renoveras.

Roger Fagerberg på Kumla kommun är den som ska utföra själva jobbet, ihop med andra medarbetare.

– Vi kommer få ta loss av delar av trappans sidostycken och byta ut dem. De har börjat ta skada av naturen, säger han.

Det är klart att det ökar slitaget med tanke på att den var tänkt som ett konstverk från början.

Dessutom är det många som använder sig av Kvarntorpstrappan när de tränar och motionerar. Sedan 2012 finns idén om att besegra trappan.

– Det är ett enormt tryck med människor som motionerar upp och ner dagligen året runt. Det är klart att det ökar slitaget med tanke på att den var tänkt som ett konstverk från början, säger Gertrud Åstrand på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Hon är glad att många söker sig till området för att motionera, även om det nu lett till att trappan behöver renoveras. Lite mer än 100 steg ska bytas ut.

Om två veckor räknar Kumla kommun med att renoveringen ska vara klar. Renoveringen av Kvarntorpstrappan kommer kosta 80-85 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".