Thomas Jäderqvist, lokalpolisområdeschef, Karlskoga.
1 av 2
Thomas Jäderqvist är lokalpolisområdeschef i bland annat Hällefors. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.
Sverre Hofelt, hälleforsbo.
2 av 2
Sverre Hofelt har inte sett mycket av de nya poliserna. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.

Låg polisnärvaro i Hällefors – trots förstärkta resurser

Polischef: "Min förhoppning hade varit mer tid"
1:18 min

Hällefors två områdespoliser spenderar mindre än hälften av sin arbetstid på orten.

Under våren 2016 tillsattes två områdespoliser i Hällefors som en del i ett medborgarlöfte. Det här var ortens två första områdespoliser, som alltjämt utgår från Karlskoga men vars arbete ska fokuseras på Hällefors.

Men de två områdespoliserna som Hällefors fick för ett drygt år sen verkar ha gått lokalbefolkningen obemärkta förbi.
– Jag ser polisen sällan eller aldrig. Ser inte ens polisbilen nu för tiden. Jag saknar lite trafikpoliser i Hällefors ibland, säger Hälleforsbon Sverre Hofelt på väg ut från matvarubutiken.

Sverre Hofelt har fog för den känslan. När det första året sammanfattas med de två nya områdespoliserna i Hällefors så har mindre än hälften av deras arbetstid lagts i just Hällefors. Det berättar lokalpolisområdeschef Thomas Jäderqvist.

– Min förhoppning hade varit att de haft mer tid, vi försöker kompensera det lite grann med ett samarbete med Filipstadskollegorna som åker över och har viss typ av synlighet, säger han.

Även om poliserna är tillägnade Hällefors ska de kunna verka i hela polisområdet. En anledning till den låga Hälleforsnärvaron är då bland annat oroligheterna som varit med ungdomsgäng i Degerfors.

– Det har vart lite problem i Degerfors, framför allt i centrum. Sen handlar det om att vara delaktig i utryckningsverksamheten.

Thomas Jäderqvist menar att en anledning till att poliserna inte varit så synliga under 2016 och 2017 är att man främst fokuserat på arbete mot droger. Ett arbete som ofta sker civilt.

Men nu hoppas Thomas Jäderqvist på fler timmar i Hällefors i höst för de två områdespolisern. Och framför allt att de då ska vara mer synliga för allmänheten.

– Men nu måste vi styra om arbetet mer mot det öppna och synliga trafiksäkerhetsarbetet. Det har vi fått signaler om från allmänheten, säger Thomas Jäderqvist som hoppas på ler timmar i Hällefors för de två områdespoliserna i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".