Ur Louise Linderoths kollektion Have a seat. Foto: Jan Berg
1 av 2
Ur Louise Linderoths kollektion Have a seat. Foto: Jan Berg
Louise Linderoth, modedesigner
2 av 2
Louise Linderoth, modedesigner Foto: Mina Benaissa

Hennes jeanskollektion uppmärksammas utomlands

"Inget satt skönt eller snyggt så jag började göra egna jeans"
4:49 min

Nyutexaminerade modedesignern Louise Linderoth från Örebro fortsätter få stor uppmärksamhet för sin jeanskollektion för en sittande position.

Efter modeveckan i Stockholm väntar nu visningen på London Fashion Week.

– Här har jag ett par, säger Louise Linderoth och gräver fram jeans ur en vit stor förvaringspåse.

Jeansen ska med till London Fashion Week och ingår i hennes examenskollektion

– Just dessa är det enda som är gjorda utifrån en mönsterkonstruktion som är till en stående kropp från början, som har ändrats om, berättar Louise Linderoth.

På London Fashion Week ska de visas på en stående modell medan resten av jeansen visas på sittande i rullstol. 

När delar av kollektionen visades under Stockholm Fashion Week nyligen, omskrevs den till exempel i modetidningen Vouge.

Och på fredag visar hon tillsammans med studenter på Textilhögskolan i Borås, några av jeansen under London Fashion Week. 

I Louise kollektion "Have a seat" kan en jeansmidja börja vid knäna eller bröstet eller näsan.

Den nästan bråkar med invanda föreställning kring vilken funktion och känsla ett par jeans kan ha. Och framför allt: vem kropp de ska sitta på? 

– Det här är ett väldigt personligt projekt. På grund av en ryggmärgsskada har jag gått från kryckor till rullstol, från stående till sittande.

Hon insåg att det var jättesvårt att ha på sig jeans som sittande, de satte varken skönt eller snyggt. 

– Där fick jag idén att göra en konstruktion som fungerade och började göra egna. Och efter det ville jag jobba vidare mer konstnärligt, berättar Louise Linderoth. 

Under visningarna i Borås och Stockholm har kollektionen visats av sittande modeller. 

Det tillhör ovanligheterna på en catwalk konstaterar Louise Linderoth, som inför visningarna aktivt försökt hitta modeller som själva har funktionsvariationer och använder rullstol.

Det är extra fint när det mottas så väl. 

Inför en av visningarna kunde en vän vara med. Men annars är det svårt, så som idealen inom modebranschen ser ut idag och förutsättningar kring visningar.

– Modevärlden är ganska smal. Det handlar om en viss typ av kropp, en viss typ av kläder. Min examenskollektion tar ett ganska stort steg utanför det där och det var skitläskigt att göra det, säger Louise Linderoth. 

Varför var det läskigt? 

– För att det är så personligt. För att jag själv aldrig riktigt känt att jag kunnat vara en del av modevärlden. En slags osäkerhet som jag nu istället valt att vända och gjort till mig grej. Därför är det extra fint när det mottas så väl, säger Louise Linderoth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".