Överblivet matfett hälls i en petflaska med hjälp av tratten. När flaskan sen är full lämnas den till återvinning.
Såna här trattar har Karlskogaborna börjat använda till överblivet matfett. Foto: Karlskoga Miljö och Energi.

Trattar mot fettklumpar succé i Karlskoga

"Vi tänkte att det är ju alldeles för många, men de är snart slut nu"
1:30 min

Sedan energibolaget i Karlskoga började dela ut trattar till hushållen har allt mer överblivet matfett hamnat på rätt ställe, enligt Karlskoga energi och miljö.

Karlskogaborna har blivit rejält bättre på att återvinna överblivet matfett. Det har Karlskoga energi och miljö sett efter att de har delat ut trattar till hushållen.

I april köpte bolaget in 3 000 trattar som hushållen fick komma och hämta.

– Vi tänkte att det är ju alldeles för många, men de är snart slut nu och det var sen april, berättar Leif Lundell, marknads- och kommunikationschef på Karlskoga energi och värme. 

Och hushållen har tagit sitt ansvar och samlat upp fettet i flaskor och lämnat in.  

– Vi brukar normalt skicka iväg 2,5 ton fetter, nu såg jag att bara det första halvåret är vi uppe i 3 ton redan.  

I London har matfett och våtservetter tillsammans med andra prylar bildat en 130 ton stelnad fettklump i kloaksystemen, det rapporterade flera medier på torsdagsmorgonen. 

Hur stor den största fettklumpen är som hittats i Karlskogas kloaksystem är Leif Lundell inte rätt man att svara på:   

--Men jag är glad att den inte är i närheten av den klump som de hittade i London för den var bland det värsta jag hört faktiskt.

Men fettklumparna ställer till stora problem även i Karlskoga med slitage på ledningar, reningsverk och översvämningar till exempel.

– Det är mycket konsekvenser som det här fetttet ställer till med både när de bara rinner i ledningarna men även när det klumpar ihop sig. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".