Marielen Andersson Degerfors
1 av 2
Marielen Andersson är en av de som drabbas av postbråket
Amanda Riemer
2 av 2
Amanda Riemer bor på en av adresserna där postnord kommer sluta dela ut post Foto: Jakob Norén Eriksson

Degerforsbor får åka till Karlskoga för att hämta posten

"Det kommer absolut inte fungera"
1:22 min

Efter en utdragen diskussion mellan postnord och fastighetsbolaget Senäte har Postnord nu beslutat att från och med 9 oktober sluta dela ut post till över hundra personer i Degerfors.

Adresserna som berörs av Postnords beslut ligger på Herrgårdsgatan och Sandgatan där både Postnord och fastighetsbolaget lämnat informationslappar till de berörda. Marielen Andersson bor på Herrgårdsgatan och är en av de som i förra veckan fick veta att hon kommer bli tvungen att hämta sin post i Karlskoga.

– Det kommer inte att fungera. Ska jag se till mig personligen så har inte jag bil. Då måste jag ta två olika bussanslutningar för att komma till posten i Karlskoga. Då får väl fastighetsägaren åka in och samla in posten för alla i huset och dela ut den själv, säger Marielen Andersson.

Anledningen till poststoppet är en strandad diskussion mellan fastighetsägaren och Postnord, där Postnord vill att Senäte åtgärdar brevinkast som är för små eller sitter dåligt placerade på dörrarna. Åtgärder som Senäte inte anser bör ligga på fastighetsägaren att bekosta.

Det är träligt

En annan boende som kommer att drabbas är Amanda Riemer.

– Det är träligt att behöva åka till Karlskoga för att hämta räkningarna. Det är liksom 72 kr bara för att åka med bussen. Ett periodkort kostar 700 kr, säger Amanda Riemer.

Postnord menar att åtgärderna är nödvändiga ur en arbetsmiljösynpunkt och bör bekostas helt av fastighetsägaren. Något som Jonas Danielsson, VD på Senäte inte håller med om.

– Det har alltid gått att dela ut posten och vi har sagt att om ni vill ha förbättringar i er arbetsmiljö så kan vi givetvis ställa upp och hjälpa till men då får ni vara med och ta kostnaderna.

– Nu plötsligt dyker det upp ett brev där det står att nu slutar vi dela ut posten om inte ni gör som vi säger och det är väl inte så man för en dialog riktigt, säger Jonas Danielsson, VD på Senäte.

Förändringen är tänkt att träda i kraft den 9 oktober.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".