Öbo fortsätter att granska inkomna fall av misstänkt svartuthyrning.
Öbo har hittills bidragt med 133 lägenheter i och med bosättningslagen. Foto: Sveriges Radio.

Över 150 lägenheter till nyanlända i Örebro

Kommunen: Det har gått ganska bra
1:18 min

Örebrobostäder och de privata hyresvärdarna har hittills i år ordnat fram 158 lägenheter till nyanlända som fått uppehållstillstånd och anvisats till Örebro.

– Det har gått ganska bra faktiskt. Vi hade våra dubier om vi skulle klara det här och om vi skulle kunna få till ett bra och nära samarbete med de privata hyresvärdarna och Öbo i samarbete för att lösa det här rätt stora uppdraget, säger Lennart Balkstedt är planerare på kommunstyrelseförvaltningen i Örebro kommun.

Bosättningslagen innebär att landets kommuner behöver ordna boende åt personer som fått uppehållstillstånd. För Örebros del handlar det om 407 stycken i år.

Den sista augusti hade 311 av dem fått ett boende fördelat på 158 lägenheter. 133 av dem från Öbo, resten de privata hyresvärdarna.

– De privata värdarna har alltså lämnat 16 procent av det och det är med örebroförhållanden mätt en ganska hög siffra faktiskt, så vi får verkligen ge en eloge till de privata fastighetsägarna för att kommit igång så pass bra, säger Lennart Balkstedt.

Nacka kommun har hamnat i hetluften när det blev känt att kommunen köpt tre bostadsrätter för sammanlagt 14 miljoner åt en man från Syrien och hans tre fruar och 16 barn. Örebro kommun har inte köpt några bostadsrätter nu, men det gjorde däremot Örebro under Bosnienkriget i början av 90-talet då ett 40-tal bostadsrätter köptes av kommunen.

Bosättningslagen ska ge en mer rättvis fördelning mellan landets kommuner. Lennart Balkstedt ser även att det har lett till en bättre spridning i stan.

– Jämfört med andra år så har vi en avsevärt mycket större spridning i hela Örebro än tidigare och också då exkluderat typ Vivalla och Oxhagen där vi har väldigt många nyanlända och asylsökande sedan tidigare, säger Lennart Balkstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".