Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nikolaikyrkan Örebro. Arkivbild. Foto: Sveriges Radio Örebro
1 av 2
Nikolaikyrkan Örebro. Arkivbild. Foto: Sveriges Radio Örebro
Debatt mellan Timmy Leijen (S) och Johan Unger, POSK.
2 av 2
Debatt mellan Timmy Leijen (S) och Johan Unger, POSK. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.
#kyrkovalet2017

Kyrkan tullar på kapitalet för att stoppa medlemstappet

"Inte bra att ha spenderbyxorna på sig"
1:24 min

Kyrkans ekonomi i Örebro pastorat har gått med miljonunderskott under flera år, och mer lär det bli.

Styrande kyrkopolitiker planerar för ännu större underskott de närmaste åren. Men det här är alla inte överens om är en bra idé, det framkom vid vår kyrkovalsdebatt på webben tidigare i veckan.

Timmy Leijen, socialdemokrat och kyrkorådets ordförande menar att de röda siffrorna i allra högsta grad är planerade.

– Människor vill komma till Svenska kyrkan, och då behöver vi ju satsa. Då har vi sagt att då ska vi använda de medel vi har. På 80- och 90-talen samlade Svenska kyrkan i Örebro i ladorna, berättar Timmy Leijen (S).

Ja, pengar finns på banken, och de satsar nu pastoratet på framför allt ungdomar, stadsmissionen och underhåll. Förra året blev det fem miljoner kronor minus. Följer man sin ekonomiska plan och det inte blir några ändring i kyrkovalet på söndag, så är det budgeterat ett minus på 14,5 miljoner i år och närmare 14 miljoner nästa år. Johan Unger från POSK, politiskt obundna i Svenska kyrkan tycker prioriteringen i verksamhet är rätt, men vill inte ta av de sparade pengarna.

– Medlemmarna blir ju färre och färre i Svenska kyrkan. Då behöver våra barn och barnbarn mera resurser för att kunna bedriva kyrkans verksamhet. När medlemsavgifterna tryter så är det bra att vi har ett rejält kapital, menar Johan Unger (POSK).

Socialdemokraterna tänker ta av sparpengarna till framåt år 2025 om man får fortsätta styra. Inget som faller i god jord hos POSKs Johan Unger.

– Det är inte bra som Timmy att ha spenderbyxorna på sig år ut och år in!

Timmy Leijen Socialdemokraterna kräver POSK på kreativa förslag var pengarna då ska tas.

– Om han säger att jag har spenderbyxorna på mig då har jag inte sett Johans muskler!

På söndag den 17 september är det alltså kyrkoval för Svenska kyrkans 5,2 miljoner medlemmar med rösträtt, och det har man från 16 års ålder. Valen gäller Kyrkofullmäktige, Stiftsfullmäktige och Kyrkomötet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".