Hasse Arvidsson, gatuterapeut, Örebro.
1 av 2
Hasse Arvidsson. Foto: (Arkivbild) Simon Schagerström/Sveriges Radio.
Naloxon
2 av 2
Den ringa utdelningen av naloxon i Örebro sommaren 2016 anses alltså inte brottslig. Foto: OLA TORKELSSON / TT

Gatuterapeutens utdelning av Naloxon i Örebro var laglig

Åklagare: Anser att det är ett ringa brott
1:13 min

Utredningen om utdelningen av motgift mot överdoser förra sommaren i Örebro har lagts ned. Det eftersom få doser delades ut.

Det var förra sommaren som gatuterapeuten Hasse Arvidsson delade ut Naloxon till narkomaner i Örebro som en del i en större, nationell kampanj.

Men utdelningen var alltså så pass begränsad att den inte ska anses brottslig, menar kammaråklagare Inger Sandström.

– Då finns det en bestämmelse som säger att om man säger att det här är ett ringa brott – om det skett i väldigt liten omfattning, då är det inte brottsligt. Därför har jag valt att lägga ner förundersökningen, säger Inger Sandström.

Naloxon är ett läkemedel som tas vid överdos av opiater. Utdelningen ledde till att polisen själva anmälde händelsen och att en utredning inleddes mot Arvidsson.

P4 Örebro har, utan framgång, sökt Hasse Arvidsson för en kommentar. Så här kommenterade han situationen förra sommaren.

– Jag vet inte annat vad jag ska göra. Jag ser folk som dör och det här hjälper. Det är en medicin som inte går att använda till något annat. Det går inte att sälja den, sa Hasse Arvidsson då.

Men alltså: utdelningen var så begränsad i dess utbreddhet att den inte anses brottslig och förundersökningen lades ner i juni i år. Utredningen kunde nämligen till slut bara bevisa utdelningen av tre doser.

Utdelningen av Naloxon i Örebro var en del av en nationell kampanj från Svenska Brukarföreningen, det berättar kammaråklagare Inger Sandström som samtidigt menar att utredningens nedläggning inte ska anses vägledande.

– Det tror jag inte. Jag har inte en sån prejudicerande kraft, säger Inger Sandström.

Socialstyrelsen utreder nu hur Naloxon ska bli tillgängligt utanför sjukvården. I dag är Naloxon enbart tillgängligt via sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".