Kenneth Nilsson (S) träffar personal på Karla hemvårdsgrupp i Örebro.
Kenneth Nilsson (S) träffar personal på Karla hemvårdsgrupp i Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Underskott kan leda till fler krav på privata utförarna i hemvården

"Färre företag utan att valfriheten minskar"
4:05 min

Kommunledningen i Örebro överväger att ställa krav om sjukvårdskompetens på de företag som jobbar inom LOV - lagen om valfrihet i äldreomsorgen.

Det handlar om det stora underskott som hemvården dragits med sen man öppnade för privata utförare i omsorgen. Till en början låg underskottet på 100 miljoner kronor, men omställningen av ekonomin är lågt ifrån klar.

Kommunstyrelsens ordförande, Kenneth Nilsson (S) har tidigare lovat mer konkreta förslag på hur kommunen ska styra och leda hemvården för att få en ekonomi i balans. Ett arbete som pågår och där flera förslag är på bordet.

– Idag har de fristående företagen i stort sett inga sjuksköterskekompetenser hos sig, säger Kenneth Nilsson.

Kräver man till exempel kunskap i sjukvård inom ramen för LOV - alltså lagen om valfrihet i omsorgen kan man påverka hur många företag det blir och med vilken kvalitet verksamheten bedrivs tror Kenneth Nilsson.

Ett annat förslag som diskuteras är att upphandla den privata hemvården inom ramen för Lagen om offentlig upphandling, LOU. En given del av verksamheten skulle då upphandlas och det ger kommunen mer förutsägbara möjligheter att planera under ett antal år framöver.

– Det skulle bli färre företag i systemet, men fortfarande en stor del privata utförare, menar Kenneth Nilsson.

Planen är att efter diskussioner mellan de tre partierna komma med ett förslag till styrning och ledning av hemvården under hösten.

Möjligheten finns ju också att ta tillbaka hela hemvården till kommunen, men det tror inte Kenneth Nilsson är nått som majoriteten av brukarna vill, och pekar också på att det är en stor förändring att genomföra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".