Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slut med egen terapi för psykologstudenter

Publicerat torsdag 28 september 2017 kl 21.00
Max Olsson: Man måste uppleva det för att förstå
1:34 min
Får inte användas i andra sammanhang.
1 av 4
Patient och psykolog. Foto: Marie Hansson/Sverige Radio
Max Olsson, psykologstudent.
2 av 4
Max Olsson, psykologstudent. Foto: Magnus Norström/Sveriges Radio
Sofia Bergbom, programansvarig.
3 av 4
Sofia Bergbom, programansvarig psykologprogrammet. Foto: Magnus Norström/Sveriges Radio
David Kvartsberg, psykologstudent.
4 av 4
David Kvartsberg, psykologstudent. Foto: Magnus Norström/Sveriges Radio

Psykologstudenterna i Örebro ska inte längre gå i terapi inom ramen för sin utbildning eftersom Örebro universitet gjort bedömningen att det strider mot högskolelagen. Flera elever är kritiska.

Utbildningsterapi har varit ett viktigt inslag för många studenter på psykologprogrammet i Örebro. Men från och med i höst har det tagits bort eftersom universitetet anser att utbildningsterapi är ett sjukvårdsmoment och att det därför inte kan vara obligatoriskt.

Men flera psykologstudenter i Örebro är kritiska till att utbildningsterapin tagits bort. En av de som tycker att det är dåligt är Max Olsson.

– Det är mycket som går att lära sig teoretiskt men att förstå vad det är att faktiskt sitta hos en psykolog, det tror jag är en upplevelse som man måste göra för att förstå, säger han.

Syftet med utbildningsterapin har varit att öka psykologstudenternas självkännedom och empatiförmåga för att på så sätt förbereda dem för sitt arbete med patienter. Men momentet har nu tagits bort eftersom Örebro universitet anser att det strider mot högskolelagen.

– Det första och huvudsakliga skälet är att vi inte finner juridisk grund för att kräva att studenterna ska genomgå hälso- och sjukvård för att kunna ta ut sin examen som psykologer, berättar Sofia Bergbom som är programansvarig för psykologprogrammet.

Hon menar också att det har varit ett problem att eleverna fått betala delar av sin terapi ur egen ficka för att få godkänt i kursen. Det har blivit kostsamt för vissa elever.

Jag betalade 6000 kronor, andra har betalat det dubbla eller tre gånger det.

– Jag tror att jag betalade i runda slängar 6000 kronor men andra har betalat upp emot det dubbla eller tre gånger det, berättar David Kvartsberg som går sista terminen på psykologprogrammet.

– Som student får man lägga rätt mycket pengar så det är ganska odemokratiskt på det sättet, säger han.

Simon och Agnes går sin första termin på psykologprogrammet och är den första årskull som inte får utbildningsterapi.

– Det hade varit spännande att få genomföra det men det är ju ingenting som jag skulle välja bort psykologprogrammet för att jag inte får medverka i, säger Simon.

– Jag tycker att det är viktigt att få en inblick i rollen som klient och rollen som psykolog. På vilket sätt det ska vara, så som de har bytt ut det till gruppterapi, kanske räcker, säger Agnes.

Kursen i utbildningsterapi kommer att ersättas med ett gruppmoment som är tänkt att öka elevernas självkännedom och empatiförmåga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".