Helen Dahlström Lindkvist inbrott sadelkammare
1 av 2
Helen Dahlström Lindkvist är en av flera hästägare i Eker som drabbats av inbrott i sadelkammare. Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio
Stall.
2 av 2
Hästägare som har en sadelkammare i sitt stall uppmanas nu av polisen att se över sina lås. Foto: Carina Galanou Ipsonius.

Stor oro bland hästägare efter inbrottsvåg

"Man är på sin vakt hela tiden"
2:15 min

Efter flera sadelstölder i områdena kring Närkes Kil uppmanar polisen stallägare i länet att se över sina lås, framförallt de som har en sadelkammare.

P4 Örebro har tidigare berättat att flera hästägare i Eker strax norr om Örebro utsatts för inbrott. Tjuvarna har tagit sig in i sadelkammare och stall och stulit sadlar för hundratusentals kronor.

– Jag har inte sovit särskilt mycket sedan dess. Så fort en bil passerar på vägen blir man misstänksam. Man går bara och väntar på att det ska hända igen, säger Helen Dahlström Lindkvist, hästägare och boende i Eker.

I början av september blev Helen Dahlström Lindkvist av med sadlar till ett värde av 100 000 kronor när tjuvar tog sig in i sadelkammaren på gården.

– Det är ganska dyra sadlar som är anpassade till just mina hästar. Den eller de som har gjort det här har vetat vad de var ute efter. De har bara tagit dyra märkessadlar och tagit sig tid att plocka bort sadelschabrak och sadelhjordar, sa hon då.

Även andra stall har drabbats och nu hjälps grannar åt att hålla koll.

– Vi har varit på vår vakt, grannarna har hjälpt till att patrullera och vi har försökt hålla koll så gott det går genom sociala medier. Polisen har vi inte sett så mycket av förrän de började köra här för några dagar sedan.

Polisen uppmanar hästägare, och framförallt de som har sadelkammare, att skaffa bättre lås till dörrarna, skriver Nerikes Allehanda. Om det rör sig om en liga kommer de förmodligen att röra sig vidare i Sverige, menar polisen.

Helen Dahlström Lindkvist har inte haft något nytt inbrott sedan den första stölden. Men hon berättar om grannar som har utsatts för upprepade stölder.

– I ett fall kom tjuvarna tillbaka en vecka senare. Bilarna som vi misstänker kan vara inblandade ser vi nästan dagligen. Vi låser allt som går att låsa. Man är på sin vakt hela tiden. Tyvärr är det väl bara en tidsfråga innan det händer igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".