kyrkovalet nicolai församling
I dag går Svenska kyrkans medlemmar till vallokalerna för att rösta om vilka som ska styra över landets församlingar, stift och kyrkomötet. Foto: Katarina Höije/Sveriges radio

Vallokalerna slår upp portarna

"Viktigare än någonsin att rösta"
1:15 min

I dag går Svenska kyrkans medlemmar till vallokalerna för att rösta om vilka som ska styra över landets församlingar, stift och kyrkomötet.

Deltagandet  i kyrkovalet, där 5,2 miljoner svenskar får lov att rösta, brukar vara lågt. 2013 röstade bara 13 procent av de röstberättigade.

– Jag tycker det är viktigt att rösta och i år är det viktigare än någonsin, säger Ulla Larpe, som röstade i Nikolai församling.

– Det finns mycket strömningar av främlingsfientligt i Sverige i dag, som jag inte vill se.

I år har förtidsröstandet slagit rekord. I Örebro pastorat förtidsröstadse 695 personer förra valet. Till i går var den siffran 2 520. I Nikolai församling har 392 personer förtidsröstat.

– Jag tror att intresset för kyrkovalet har ökat. Kyrkans plats i samhället och vad man utför och uträttar är viktigt för många, säger Lennart.

I år ställer sex så kallade nomineringsgrupper upp i valet till kyrkofullmäktige i Örebro.

Bara tre riksdagspartier är kvar bland nomineringsgrupperna: Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

Trots att SD fick knappt sex procent i förra kyrkovalet 2013 satsar partiet den här gången mest pengar – 1,2 miljoner kronor. 

Partiet utmanar det traditionellt största partiet Socialdemokraterna, och det här kan vara en av orsakerna till att man i år ser ett högre valdeltagande.

– Jag har egentligen inte så stor koll på frågorna eller kandidaterna. Jag röstar för att SD inte ska få mer inflytande, säger Alexandra Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".