Karman Kabinejad
42-åriga Kamran Kabinejad har en lång boxningskarriär bakom sig. Foto: Aymen Mussa / Sveriges Radio

Boxaren får bort ungdomarna från kriminalitet

"Jag erbjuder fysisk aktivitet, respekt, kärlek och kramar!"
7:56 min

Kamran Kabinejad har under 16 år drivit boxningsklubben Örebro BK och har lyft många ungdomar som hamnat snett.

Örebro boxningsklubb har funnits sedan 2001 och idén kom ifrån den före detta proffsboxaren Kamran Kabinejad, som såg att behovet av en idrottsförening var stor.

– För många har det här blivit deras hem, det är här de kan vara sig själva.

Efter flera samtal med kommunen blev projektet av och idrottsföreningen kunde dra igång i Markbacken.

Idag har klubben 600 medlemmar och två personer som arbetar på heltid samt ideella krafter inom föreningen.

Min tandläkare är från Varberga och min läkare är från Markbacken. Det går men viljan måste komma inifrån.

Tanken var att föreningen skulle få in ungdomar och få bort de från problemen på gatan där både droger och annan kriminalitet förekom. Föreningen påminner lite om Fryshuset i Stockholm.

– Vi inriktar oss på de ungdomarna som normalt sett inte finns med i någon idrottsförening. Örebro boxningsklubb handlar inte bara om boxning utan vi tar även ett socialt ansvar.

Hur har du själv förändrats under den här resan?

– Jag har lärt mig otroligt mycket, jag hanterar situationer helt annorlunda idag. Alla som går här idag vet vad som gäller. Förut jagade vi ungdomarna och hämtade in dem hit men det funkar inte så.

Han berättar att viljan är något som man måste jobba fram och att det tar tid.

– Viljan kan man skapa genom att erbjuda de någonting. Jag erbjuder de fysisk aktivitet, respekt, kärlek och kramar! Många frågar sig hur kramar och boxning kan gå ihop, men det gör det här.

Kamran har prisats många gånger för sitt arbete och har bland annat blivit utsedd till årets idrottsledare 2015 på Örebrogalan.

Han beskrivs av många ungdomar som vi kommer i kontakt som en andra pappa.

– Vi når 95 procent av dem men sen finns det alltid den lilla klicken som inte vill utan vill gå sin egen väg.

Kamran berättar att han vill se större förändringar från samhället och att föreningen inte kan göra mer då man inte är en myndighet.

Vilka tänker du på då?

– Skolfrågorna. Vad händer om jag inte är bra i skolan? Då hänger jag med samma kompisar som har samma mentalitet. Det i sin tur leder till dåliga skolresultat och sen är jag i ett fack där ingen vill ha.

Föreningen har även medlemmar som hjälper till med läxläsning innan träningen och Kamran berättar att under de här åren har han sett resultat.

– Min tandläkare är från Varberga och min läkare är från Markbacken. De här grabbarna har varit här utan gymnasieutbildning och de har lyckats vända på livet. Det går men viljan måste komma inifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".