USÖ, Universitetssjukhuset i Örebro.
USÖ, Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: USÖ.

Region Örebro län krävs på flera miljoner i skadestånd

Tecken & Tolk: Det har påverkat oss ekonomiskt
1:16 min

Företaget Tecken & Tolk som levererar teckenspråk och dövblindtolkning har stämt Regionen på omkring 8 miljoner kronor för bland annat avtalsbrott.

Det är Ulf Liljenbäck på företaget Tecken & Tolk som säger att Regionen upphandlade tjänsten teckenspråkstolkar och tecknade avtal med företaget Tecken & Tolk som var rangordnats som nummer 1 på alla områden som upphandlades.

– Det betyder att Regionen är skyldig att tillfråga oss på samtliga uppdrag och vi har uppmärksammat att man inte har gjort det, säger Ulf Liljenbäck.

Det var i slutet av 2013 som Regionen, dåvarande landstinget, tecknade ett ramavtal med företaget som nu stämmer Regionen på flera miljoner kronor i skadestånd.

Landstinget hade också tecknat avtal med flera andra leverantörer av teckenspråkstolkar.

Det har påverkat oss både ekonomiskt och den bemanning vi har kunnat behålla.

Ulf Liljenbäck på företaget anser att man inte fick så många uppdrag som man borde ha fått och det har skadat företaget ekonomiskt.

Han menar att företaget har anpassat verksamheten för att utföra uppdrag som enligt förfrågningsunderlaget skulle uppgå till 5 miljoner kronor per år.

– Och vi fick inte alls så många uppdrag. Det har påverkat oss både ekonomiskt och den bemanning vi har kunnat hålla, säger Ulf Liljenbäck.

Ansvarig chef på Region Örebro län, Niklas Tiedermann, vill inte kommentera stämningsansökan och inte heller skadeståndskravet som lämnats till Örebro tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".