Kenan Keljalic aktivitetssamordnaren för Linje 14
Klasskamraterna Matilda Karlsson och Amina Abdiwali arbetar med en inlämningsuppgift. T.h. Kenan Keljalic. Foto: Aymen Mussa/Sveriges Radio.

Universitetsstudenter hjälper högstadieelever med läxorna

"Unikt att vi skapar möten mellan elever på högstadiet och studenter från universitetet"
1:26 min

Allt fler skolor ingår i Linje 14, verksamheten som satsar på att elever från studieovana miljöer ska få ett större intresse för universitetsstudier.

Från och med det här läsåret ingår Lillåns skola, Gumaeliusskolan och Engelbrektsskolan i verksamheten Linje 14.

Sedan tidigare ingår Vivallaskolan, Mellringeskolan och Västra Engelbrektsskolan.

– Vi går ifrån 650 elever till 2 400 elever som vi kommer möta under ett helt läsår, säger Kenan Keljalic aktivitetssamordnaren för Linje 14 vid Örebro Universitet.

Han berättar att man framför allt kommer att jobba med eleverna via studiehjälpen men kommer även att ha workshops och studiebesök.

Verksamheten linje 14 började som ett projekt 2003 och var riktad mot elever som gick i högstadiet i Vivallaskolan.

Det är studenterna som är nyckeln till verksamheten, utan studenterna är Linje 14 ingenting.

Tanken var att man ville skapa intresse för högre studier så att fler elever från studieovana miljöer skulle vilja plugga vidare efter gymnasiet.

– När jag ser studenter i korridorerna på universitet som jag tidigare sett på våra samarbetsskolor blir jag väldigt glad, man får lite gåshud, säger Kenan Keljalic aktivitetssamordnaren för Linje 14 vid Örebro Universitet.

Linje 14 är ett samverkansprojekt mellan Örebro Universitet och Örebro kommun. Det är även de som står för finansiering av projektet där kommunen betalar 1,25 miljoner kronor per år och universitet står för 500 000 kronor.

Enligt Örebro Universitet så har satsningen gett resultat, en studie vid Örebro universitet visar att fler elever på Vivallaskolan i högre grad väljer att söka till universitet och högskolan.

– Det unika är just att vi skapar möten mellan elever på högstadiet och studenter från universitetet. Det är studenterna som är nyckeln till verksamheten, utan studenterna är Linje 14 ingenting, säger Kenan Keljalic.

Klasskamraterna Amina Abdiwali och Matilda Karlsson på Lillåns skola tyckte de fick bra med hjälp och kommer komma tillbaks.

– Det finns många skolbarn som behöver hjälp och som lärare och föräldrar inte räcker till för och då är Linje 14 riktigt bra, säger Amina samtidigt som Matilda håller med. 

– Det är första gången som jag är med och jag kommer att fortsätta att gå på läxhjälpen, säger Matilda Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".