pengar, byggkran butik
1 av 3
Foto: Sveriges Radio.
Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Örebro
2 av 3
Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Örebro Foto: Arne Holmberg/Sveriges Radio
Karl Hulterström, Regionchef Svenskt Näringsliv.
3 av 3
Karl Hulterström, Regionchef Svenskt Näringsliv. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Företagare vill ha mer förståelse om näringsklimat av Örebro kommun

"Borde ligga lite högre"
1:21 min

Örebro kommun får medelmåttligt betyg i den ranking om företagsklimat som presenteras idag av intresseorganisationen Svenskt Näringsliv.

Det företagen efterlyser är en bättre förståelse för deras villkor och hur enskilda företagare påverkas av beslut.

– Örebro ligger på rätt sida om mitten, men en kommun med de förutsättningarna borde ligga lite högre, säger Karl Hulterström är regionchef för Svenskt Näringsliv.

Örebro får bara lite mer än godkänt av företagen i den årliga enkäten. Karl Hulterström pekar på förutsättningar som goda kommunikationer, många välutbildade människor och att stan är expansiv. Så även om mycket är bra kunde Örebro kommun enligt företagarna ha mer inlevelse i näringslivets villkor.

--Man upplever inte att till exempel politiker förstår villkoren för företagaren och förstår vad olika beslut har för påverkan på det enskilda företaget eller näringslivet i stort.

Näringslivsrankingen är naturligtvis en parts-inlaga från en intresseorganisation. Kenneth Nilsson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Örebro vill inte lägga allt för stor vikt vid just den. Han pekar på att andra undersökningar ger en mer positiv bild.

– Vi har en undersökning som heter NKI, Nöjd kund-index som Sveriges Kommuner och Landsting håller i. Där får Örebro kommun toppbetyg. Vi måste använda båda typer av undersökningar som underlag för att jobba vidare.

Kenneth Nilsson, socialdemokraterna tycker det är självklart att företag ska få ett bra bemötande av Örebro kommun, och efterlyser mer samarbete för att skapa ett bra näringslivsklimat.

– Jag hade välkomnat om Svenskt Näringsliv ville använda sin undersökning på ett mer konstruktivt sätt till dialog!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".