Maria Palmetun Ekbäck, chef för Läkemedelscentrum i region Örebro län.
1 av 2
Maria Palmetun Ekbäck menar att det är viktigt att prioriteringar görs så öppet som möjligt. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.
Magnus Olsson, läkemedelsstrateg i region Örebro län sitter i en röd soffa
2 av 2
Magnus Olsson, läkemedelsstrateg i region Örebro län. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.

Så ska region Örebro län hantera nya dyra läkemedel

"Viktigt att att man inte bara prioriterar en sjukdomsgrupp"
1:19 min

Nya läkemedel innebär möjligheter för den som är sjuk, men utgör samtidigt en stor kostnad för vården. Därför satsar regionen på en prioriteringsgrupp.

Utvecklingen av nya läkemedel sker idag i en lavinartad takt, något som innebär stora möjligheter för den som är sjuk.

Men nya läkemedel innebär samtidigt en stor kostnad för vården och därför har Region Örebro län nu tillsatt en prioriteringsgrupp som ska hantera regionens införande av nya mediciner.

Maria Palmetun Ekbäck är chef för Läkemedelscentrum i region Örebro län.

– I de fall när vi har nya läkemedel, väldigt dyra läkemedel, som inte har passerat det nationella spåret så behöver vi på lokalplanet göra en egen bedömning och en egen prioritering.

Som Maria Palmetun Ekbäck är inne på så finns redan idag ett nationellt samarbete kring nya läkemedel, just på grund av att de många gånger innebär stora kostnader för vården.

Magnus Olsson är läkemedelsstrateg i region Örebro län och ser fördelar med det nationella samarbetet, även för patienter i Örebro län.

– Förhoppningsvis är det så att läkemedel som är bra ska komma patienterna tillgodo snabbare än vad de har gjort tidigare. Nu kan man ju snabbt skaffa sig erfarenhet och dra nytta av hela Sveriges kunnande inom olika områden.

Många nya läkemedel regleras alltså genom nationella beslut, men så finns det även läkemedel som bara enskilda regioner har behov av, och det är dessa läkemedel som regionens prioriteringsgrupp nu från i höst ska jobba med.

Maria Palmetun Ekbäck menar att det är viktigt att prioriteringar sker på ett så öppet sätt som möjligt, för att patienter ska förstå vad regionen tar ställning till när man inför nya läkemedel.

– Det är viktigt att kunna göra en så rättvis och öppen prioritering som möjligt. Och även titta till hela hälso- och sjukvården i stort så att man inte bara prioriterar en sjukdomsgrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".