Systemet för att välja skola ska göras om i Örebro kommun, här Mellringeskolan i Örebro.
Systemet för att välja skola ska göras om i Örebro kommun, här Mellringeskolan i Örebro. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio.

Systemet med anvisningsskola skrotas i Örebro kommun

"Man ska bedöma alla elever mot varandra för att få en rimlig skolväg"
6:09 min

Trycket på grundskolorna gör att Örebro kommun överväger att införa ett i praktiken obligatoriskt skolval. De familjer som inte väljer blir tilldelade en skola.

Örebro kommun växer så snabbt att grundskolan nu måste göra om det sätt som man fördelar skolplatserna på.

De så kallade anvisningsområdena måste i nuläget göras om flera gånger per år vilket gör det osäkert och oförutsägbart för familjerna. Därför kommer man snart att föreslå ett system där så relativ närhet gäller och föräldrarna uppmanas till att göra aktiva skolval.

Ett obligatoriskt skolval får man enligt lagen inte införa, säger ansvariga kommunalrådet Jessica Ekerbring (S). Men enligt intern information i Örebro kommun kommer de familjer som inte gör aktiva val "i mån av plats, att placeras på en skola som ligger så nära hemmet som möjligt."

Systemet är komplicerat och Örebro kommun har förberett en kommunikationsplan för att informera de som berörs hur fördelningen av skolplatser ska gå till. 

OBS: Artikeln är kompletterad med intervju med Marcus Eklund, planerare på Örebro kommun som berättar hur det nya systemet är tänkt att fungera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".