Bäver fördämning Örebro
1 av 2
Bäverns fördämning vid cykelviadukten under motorvägen mellan Venaskogen och Bettorps industriområde. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Bäver fördämning Örebro
2 av 2
Bäverns fördämning vid cykelviadukten under motorvägen mellan Venaskogen och Bettorps industriområde. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Kommunen har tröttnat på byggande bäver

Kommunen kommer att bedriva jakt på bävern
2:20 min

Vid cykelviadukten under motorvägen mellan Venaskogen och Bettorps industriområde norr om Örebro har en bävers byggande gått över styr.

Kommunen har varit där för att bland annat riva en damm som byggts i vattendraget.

– Det rör sig om en bäverfördämning som gjort att vattnet stigit och påverkat vattendraget längre uppströms, säger Johanna Månsson Vikland, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

En cykelbana har svämmats över längre uppströms. Och det finns fortfarande spår av bäver i området.

– Kommunen kommer att bedriva jakt på bävern för att förhindra att den bygger upp dammen igen, säger Johanna Månsson Vikland.

Och även i Svartå i Degerfors kommun är bävrar i farten. Här har en bäver byggt en damm i ett vattendrag som rinner ut i kanalen i Gamla parken. Bäverns bygge stoppar upp flödet i vattendraget som riskerar att svämma över och förstöra strandbanken.

En förening som jobbar med naturvård i området har flera gånger förstört bäverdammen, men bävern har byggt upp dammen igen. Nu ger Länsstyrelsen föreningen tillstånd att förstöra dammen en månaden framöver. 

– Att förstöra dammen stressar egentligen bara bävern. Hjälper inte det får vi ta ställning till om vi ska söka tillstånd om att skjuta bävern, säger Stefan Fejes, ordförande i Svartå utvecklingsgrupp.

Bävrar har byggt bon och dammar i området de senaste 30 åren, men föreningen bedömer att fler djur är aktiva nu än tidigare år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".