Brand moskén Vivalla Örebro
Brand moskén Vivalla Örebro Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio.

20-åringen häktad misstänkt för moskébranden

Åklagare: Han skrek ut "det är jag som har gjort det"
1:56 min

20-åriga mannen har häktats på sannolika skäl misstänkt för att ha orsakat moskébranden i Vivalla – uppträdde hotfullt vid förhandlingen i tingsrätten.

Det var natten mot tisdagen som mannen misstänks för att ha orsakat branden på Örebro moské.

20-åringen misstänks också för att ha förberett en brand vid en butik i Markbacken.

Under den pågående häktningsförhandlingen uppträdde 20-åringen hotfullt. Han motsatte sig att företrädas av den advokat som han tilldelats och ville själv föra sin talan.

Domaren beslutade att mannen skulle flyttas ut ur salen och han fick följa förhandlingen från ett annat rum. 

Åklagaren, Magnus Oscarsson, har tidigare sagt att 20-åringen förnekar brott, men under det tumult som uppstod uppfattade domaren att 20-åringen erkände brottet.

När domaren frågade åklagaren om han kände till erkännandet uppgav åklagaren att det var nya uppgifter.

– Han skrek ut plötsligt att "det är jag som har gjort det", eller något liknande. Men jag vet inte riktigt vad det står för, han har inte velat säga någonting hittills i utredningen, säger Magnus Oscarsson.

Hur ser bevisläget ut mot den häktade mannen?

– Det ser relativt bra ut tycker jag, det har lossnat de sista dagarna, säger åklagare Magnus Oscarsson och fortsätter:

– Det har varit svårt eftersom det varit varmt, men nu har teknikerna inlett en teknisk undersökning. Vi har en del vittnen som är ganska nära händelsen. 

Strax före klockan 11:00 på fredagen beslutade Örebro tingsrätt att häkta mannen misstänkt för grov mordbrand och förberedelse till mordbrand.

Enligt Nerikes Allehanda anhölls mannen redan på fredagen innan moskébranden misstänkt för förberedelser till till en annan brand, men släpptes på söndagen i brist på bevis. Knappt ett dygn senare misstänks mannen ha tänt eld på moskén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".