Marcus Ericsson Sauber
Marcus Ericsson Sauber. Foto: Andy Wong / TT

Ericsson näst sist i starten av Malaysias GP

Med sex lopp kvar av säsongen ökar trycket på kumlasonen Marcus Ericsson som måste visa framfötterna för att säkra sin framtid som formel 1-förare.

Vid söndagens tävling i Malaysia får Marcus Ericsson starta näst sist, slagen med en halvsekund av teamföraren Pascal Wehrlein i Sauberstallet.

Marcus Eriksson har två elfteplatser och inga poäng den här säsongen och på de återstående loppen är det viktigt med goda resultat för att få behålla eller få ett nytt kontrakt med någon av Formel 1 stallen.

-Marcus har själv sagt att han måste prestera, säger experten Fredrik af Petersens.

Marcus Ericssons resultatrad under säsongen består av två elfteplatser - från Spanien och Azerbajdzjan.

 I poängkolumnen lyser nollan ilsket rött.

-Jag är faktiskt besviken på hans säsong, säger mångårige formel1-experten Fredrik af Petersens.

-Jag trodde att det skulle gå bättre. Men det är klart, han kör en bil med en ett år gammal Ferrari-motor. Då har man ingen chans. Men han har gjort en del misstag också, som senast i Singapore.

Tror inte på flyttryktena

De svaga resultaten har gjort att Ericssons framtid inom formel 1-cirkusen är osäker. Det har talats om en flytt till ett bättre stall, med bättre förutsättningar, till nästa säsong. Men Fredrik af Petersens ger inte mycket för ryktena som bland annat har placerat Ericsson i Williams och Force India.

-Jag tror absolut inte att det är aktuellt. Man måste vara realistisk, de stora stallen satsar nog inte på en förare som har noll poäng. Och flera av stallen är redan fulla.

Fredrik af Petersens tror i stället att Ericsson i första hand får se till att säkra en kontraktsförlängning med sitt nuvarande stall Sauber. Men det är heller inte helt enkelt.

-Sauber har en ny teamchef i Frédéric Vasseur och han har sagt att det är han som bestämmer vilka som ska köra nästa år. Ferrari (som står för stallets motorer) kommer nog vilja ha en av sina påläggskalvar i en av bilarna nästa år. Då står det mellan Marcus och den andre föraren Pascal Wehrlein om den andra platsen. Det är otroligt svårt att säga vem som får den, säger af Petersens.

Viktigt att plocka poäng

Något som kan tala till Ericssons fördel är det faktum att han har stort stöd hos Saubers ägare.

Första chansen för Marcus Ericsson att plocka livsviktiga poäng är på söndag, i Malaysias GP. Ett bra resultat där skulle kunna bana väg för fortsatt tävlande även nästa säsong.

-Jag hoppas verkligen att han blir kvar. För en så dålig chaufför är han inte, han är värd att få stanna inom sporten, säger Fredrik af Petersens till TTs reporter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".