Irakisk armé håller upp en IS-flagga som de kommit över i en militäroperation för att få kontrollen över en by utanför Mosul, 29 november 2016.
Irakisk armé håller upp en beslagtagen IS-flagga som de kommit över i en militäroperation. Foto: Hadi Mizban / AP

Få IS-krigare återvänder hem

Bara enstaka IS-krigare har återvänt till Sverige de senaste månaderna. Det visar Säpos uppgifter till TT.

Antalet IS-krigare som återvänder till Sverige minskar kraftigt, enligt uppgifter som säkerhetspolisen Säpo har tagit fram.

I de fem svenska städer, bland annat Örebro, som flest IS-krigare har rest ifrån så är det bara några enstaka - eller inga - som ska ha återvänt under de senaste månaderna.

Men terrorexperter som forskaren Magnus Ranstorp varnar för att avfärda hotet helt. Han säger att det inte handlar om antalen utan om vem som egentligen återvänder.

I Örebro ska ett trettiotal personer ha rest till Syrien som IS-krigare de senaste åren men Fredrik Malm, polis som jobbar mot radikalisering i Örebro, säger att så vitt han känner till så har inte någon återvänt till Örebro under 2017.

Totalt rör det sig om cirka 300 personer som de senaste fem åren har rest ner till Syrien och Irak för att ansluta sig till islamistiska grupper i regionen, främst IS.

Cirka hälften av dem har återvänt till Sverige. Ett fyrtiotal resenärer tros ha dödats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".