Elisabeth Svantesson, M. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
Elisabeth Svantesson, M. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Hon är Moderaternas finansministerkandidat

"Vi har ett stort arbete att göra"
3:30 min

Hon har tidigare varit den som utmanat regeringen i frågor som rör jobben. Nu, med ny partiledare får Elisabeth Svantesson (M) de ekonomiska frågorna istället.

– De ekonomiska frågorna är ju grunden till allt som vi bygger tillsammans, allt det där handlar ju om pengar!

Den nyvalde partiledaren för Moderaterna, Ulf Kristersson möblerade under tisdagen om i sitt närmaste lag, och flera personer fick nya uppgifter som talespersoner. Örebroaren Elisabeth Svantesson, riksdagsledamot går från att ha ansvar för arbetsmarknadsfrågor till finanspolitiken. Det innebär i praktiken att hon är Moderaternas finansministerkandidat och den som kommer ta partiets debatter med finansminister Magdalena Andersson (S). I riksdagen kommer Svantesson också byta till att bli vice ordförande i finansutskottet.

En fråga som Elisabeth Svantesson behöver hantera på en gång är att de för första gången blivit förbisprungna av Socialdemokraterna när det gäller väljarnas förtroende för den ekonomiska politiken.

– Det hänger nog samman med att förtroendet för Moderaternas som helhet har sjunkit under det här året. Där har vi ett stort arbete att göra, att vinna tillbaka förtroendet, säger Elisabeth Svantesson (M).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".