Sökandet. Patrik. Hallsberg. Pappan
1 av 2
Jörgen Linfeldt, försvunne Patriks pappa. Foto: Sofia Strandberg / P4 Örebro.
Per Folkesson, administrativ chef, Missing people Örebro.
2 av 2
Per Folkesson, administrativ chef, Missing people Örebro. Foto: Nick Strömgren / P4 Örebro.

Kommentarerna blev för mycket - Facebookgruppen stängdes

"En del sjuka personer ställde till det"
0:48 min

Facebookgruppen som bildades i sökandet efter försvunne Patrik fick stängas ner efter hemska kommentarer.

När 22-årige Patrik försvann i Hallsberg startade hans anhöriga en grupp på Facebook som syftade till att sprida information om Patrik.

Som mest hade gruppen 23 000 medlemmar men Patriks pappa Jörgen Linfeldt berättar nu att gruppen tvingades stänga ner på grund av "hemska kommentarer".

– Det kom in en del sjuka personer som ställde till det med hemska kommentarer, säger Jörgen.

Dessutom skapades en del andra sidor om Patrik på Facebook, de anmäldes och togs bort.

– Även våra administratörer fick ta en del skit. Vi orkade inte med det till sist och gjorde i stället en privat blogg, säger Jörgen Linfeldt.

För organisationen Missing people är sociala medier ett viktigt verktyg för att sprida efterlysningar av försvunna personer.

– Det snabbaste ärendet i Missing peoples histora löste sig på några minuter tack vare Facebook efter att någon sett den efterlyste på ett tåg långt hemifrån, säger Per Folkesson, administrativ chef hos Missing people i Örebro.

Organisationen är väl medveten om att olämpliga kommentarer kan dyka upp när som helst och har en jour som jobbar dygnet runt.

– Det förekommer att de som sköter jouren får städa ganska snabbt i kommentarsfälten. Förekommer det kommentarer som inte för ärendet framåt så plockar man bort dem, säger Folkesson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".