Nordiska motståndsrörelnse (NMR) under manifestationen på Stortorget i maj.
Nordiska motståndsrörelnse (NMR) under manifestationen på Stortorget i maj. Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio

Utredning om NMR-manifestation läggs ner

Polisen: Utan en misstänkt kan vi inte ingripa
2:09 min

Polisen i Örebro län lägger ned utredningen om brott mot ordningslagen när nazistiska Nordiska motsståndsrörelsen manifesterade på Stortorget i Örebro.

20 maj i år genomförde nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) en demonstration på Stortorget i Örebro. Mitt bland lördagsshoppare och en teatergrupp som genomförde en flashmob rullade ett 20-tal medlemmar i den militanta högerextrema gruppen ut en banderoll vid Engelbrekt Engelbrektssons. Nazisterna delade även ut flygblad till förbipasserande.

Manifestationen var olaglig och organisationen saknade tillstånd enligt polisen, som på plats valde att inte ingripa med motiveringen att rätten att uttrycka sig är stark.

– Skulle demonstrationen visa sig vara olaglig är det ett brott mot ordningslagen. Då kan vi lagföra det i efterhand, sa insatschefen Morgan Boie till P4 Örebro då.

Nu väljer polisen att lägga ned utredningen trots att det finns en anmälan från en privatperson.

 – Demonstrationsfriheten är väldigt stark. Så länge vi inte har en misstänkt – en utpekad person som är ansvarig för manifestationen, ett brott som hets mot folkgrupp eller en symbol som är förbjuden kan vi helt enkelt inte ingripa, säger polisens informatör Anders Sjöberg.

Manifestationen var ett brott mot ordningslagen.

– Man ska söka tillstånd, men gör man inte det och det inte händer något vi kan tillvarata – hets mot folkgrupp eller annan ordningsstörning har vi ingen möjlighet att göra något, säger Anders Sjöberg.

Nordiska motståndsrörelsen, som på nätet går under namnet Nordfront, har de senaste åren uppmärksammats för sina manifestationer. Enligt stiftelsen Expo, som bland annat granskar och kartlägger intoleranta grupper och högerextrema nätverk, fördubblades högerextrema gruppers aktiviteter i Örebro län ifjol. 

Säkerhetspolisen klassar Nordiska motståndsrörelsen som den nazistgrupp som utgör störst hot mot Sveriges inre säkerhet.

P4 Örebro försökte få en kommentar från NMR men gruppen avböjde.

Enligt ordningslagen krävs det tillstånd för att samla människor till ett arrangemang som inte är privat. Straffet för brott mot ordningslagen är böter, men då krävs det att anmälaren kan peka ut någon som ansvarig för arrangemanget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".