Hot och våld är ett återkommande problem på akutmottagningen på USÖ menar ledning och säkerhetsansvariga, men rapporterna om avvikelser är få och personalen känner inte riktigt igen sig i chefernas bild av arbetsplatsen.
Akutmottagningen på USÖ. Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio

Hot och våld mot akutpersonal anmäls alltmer sällan

Akutpersonalen känner inte igen sig i ledningens bild
1:25 min

Hot och våld mot personalen på akutmottagningen är ett växande problem, det menar både säkerhetsansvariga och vårdchefer på USÖ. Men personalen menar att säkerhetsarbetet har gett resultat och känner sig tryggare nu än tidigare.

– Hot och våld har dessvärre varit en återkommande del av arbetet de senaste åren, men situationerna har kanske varit enstaka och ökat till tvåsiffriga tal, säger Marcus Lundell, avdelningschef på akuten.

Men när P4 Örebro ber USÖ att ta fram alla avvikelserapporter om hot och våld visar det sig att det hittills i år bara gjorts fyra anmälningar jämfört med under samma period ifjol.

Det kan bero på att alla hot- och våldshändelser inte rapporteras, tror avdelningschefen Marcus Lundell.

Gunnar Johansson, HR-specalist på USÖ, menar att det kan finnas en rädsla bland personalen för att anmäla.

– Det gäller ju hela samhället idag, att det finns en rädsla att vittna så det är klart att våra anställda har samma tanke som alla andra i samhället.

Men Carl Quick, barnsjuksköterska på akutkliniken och skyddsombud, har en lite annan bild av situationen.

– Man kan ju läsa i media om en ökning på andra akutmottagningar, men den bilden delar vi kanske inte riktigt här i Örebro.

Och att personalen skulle vara rädda för att anmäla tror inte Carl Quick.

– Dom situationer som är något mer allvarliga där är vi bra på att skriva avvikelser, prata med chefer och våra kollegor pratar med oss som fackliga representanter, så där hjälps vi åt bra i arbetslaget att ta hand om varandra och hjälpa varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".