Anna-Carin Magnusson
Foto: Sveriges Radio/Privat

Trångboddhet – ett växande problem i Örebro

"Ibland kan våra fastighetsskötare se madrasser staplade på varandra"
1:21 min

Enligt kommunala bostadsbolaget Öbo är de tre främsta orsakerna bostadsbristen, den olovliga andrahandsuthyrningen och Ebo-lagen.

En utredning som gjordes av Öbo 2016 visade att trångboddheten ökar kraftigt i Örebro. 

Lagen om eget boende infördes på 90-talet och ger asylsökande rätten att bo hos släktingar och vänner istället för att bo kvar på Migrationsverkets anläggningsboende under asyltiden.

– När våra fastighetsskötare är ute på jobb så kan de upptäcka att det kan ligga väldigt många madrasser staplade på varandra, så ser vi att det är en orimlig nivå så kontaktar vi hyresgästen, säger Anna-Carin Magnusson, bosocialchef på Öbo.

Siffror från SCB visar att det är tre gånger så vanligt bland utrikesfödda att leva i trångboddhet jämfört med intrikesfödda. Gruppen utrikesfödda utanför Europa är den grupp som ofta bor trångt.

Jag tror att det är ganska många släktingar och vänner som känner att det är svårt att säga nej om man frågar.

Trångboddheten gör att många familjer bor tillsammans på små ytor. Det här kan leda till att många barn och unga tvingas vara ute när man egentligen behöver vara hemma för till exempel läxläsning.

Enligt statistik från Folkhälsoinstitutet så försämras barnens skolresultat när barn bor trångt.

– En väldig trångbodd miljö kan absolut medföra problem med både att få ro, vila, sova och att göra läxorna. Det här är ett problem ur barnperspektivitet vilket kan leda till att barnen inte kan vara hemma.

Anna-Carin Magnusson berättar att en del av Öbos uthyrningspolicy handlar om att det ska vara ett rimligt antal personer i relation till hur stor lägenheten är. I bostadsbolagets egna utredningen så omfattades trångboddhet barnfamiljer där tre eller fler delar sovrum.

För att förebygga trångboddheten arbetar Öbo bland annat med att bygga flera stora lägenheter genom att slå ihop små lägenheter.

Men enligt rapporten är dagens insatser inte tillräckliga och att få stopp på den extrema trångboddheten är svårt menar Anna-Carin Magnusson.

– Ebo-lagstiftningen gör ju att det är tillåtet att bosätta sig hos någon annan. Jag tror att det är ganska många släktingar och vänner som känner att det är svårt att säga nej om man frågar. Det kan göra att det blir flera familjer som bor i samma lägenhet och det har vi svårt att påverka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".