Gun Petterssons garage tog skada när hennes grannhus brändes ned.
1 av 3
Gun Pettersson utanför sitt garage. I bakgrunden syns den pågående rivningen av grannhuset. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.
Gun Pettersson i sitt kök i Hällefors framför en hög med papper.
2 av 3
Sedan grannhuset brändes ned för två år sedan har Gun fått många papper, men än så länge ingen ersättning. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.
Dokument till Gun Pettersson efter grannhuset blev nedbränt 2015.
3 av 3
– Jag skulle behöva hjälp att tyda alla papper som jag fått från alla möjliga hovrätter, säger Gun Pettersson. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.

86-åriga Gun kämpar för att få ersättning för skadat garage

"Karln som tänt på har inga pengar, hur ska jag då få mina pengar?"
1:13 min

I snart två år har Gun Pettersson famlat i mörkret för att få ersättning för skadorna, men än så länge har hon inte fått någonting alls.

Det var i december 2015 som Gun Petterssons grannhus plötsligt stod i lågor. Någon hade tänt på huset, vars ena vägg sitter ihop med Guns garage, och lågorna spred sig upp mot garagetaket.

– Det har runnit in vatten där i ett och ett halvt år, och det luktar mögel. Elen den smalt ju direkt vid branden så jag har inget lyse.

Snart två år senare säger Gun Pettersson att hon ännu inte fått ett öre för skadorna.

Och hur ska jag då få pengarna?

Nu sitter hon i sitt kök i Hällefors med en hög med papper framför sig, som hon har svårt att tyda på egen hand.

– Det står såhär, "Gäldenären saknar kända utmätningsbara tillgångar för täckande av skulden".

– Han har inga pengar karln som har tänt på. Och hur ska jag då få pengarna? Jag vet inte hur jag ska bära mig åt.

Regn och fukt har skadat garaget så mycket att det behöver rivas, men vem som ska stå för kostnaderna är svårt för Gun att förstå. Och snart två år efter branden har hon snart inte längre ork att fortsätta kämpa för ersättning.

– Jag skulle behöva hjälp att tyda alla papper som jag fått från alla möjliga hovrätter. Det står så mycket som inte jag begriper.

När grannen är vållande till skadan ska man i första hand vända sig till sitt eget försäkringsbolag, säger Staffan Moberg, jurist på branschorganisationen Svensk försäkring.

– Då går man till sitt eget försäkringsbolag och får ut ersättning därifrån. Sedan gör ditt bolag i sin tur ett återkrav, ett så kallat regresskrav, gentemot den vållandes försäkringsbolag. Sedan finns det ju självrisk, som försäkringsbolaget inte betalar, och de kraven får man rikta själv mot den vållande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".