Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fake news, faktaresistens och filterbubblor - en utmaning för sanningen

Publicerat torsdag 5 oktober 2017 kl 09.17
"Det blir svårare att skilja vilken sorts text det är"
(1:38 min)
Falska nyheter är vanliga i sociala medier.
Falska nyheter är vanliga i sociala medier. Foto: Erik Nylander/TT

Vi måste vara mer källkritiska för att få veta sanningen eftersom nyhetsflöden och sociala medier i dag innehåller falska nyheter.

Det menar Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och aktuell med boken "Alternativa fakta - om kunskapen och dess fiender". Under onsdagskvällen föreläste hon på Örebro universitet om det krig mot fakta som pågår i offentligheten.

– De som är skickliga på fake news har ofta ett litet korn av sanning för att det får folk att tänka att det är nog nästan så här. Det är en teknik man använder sig av, säger Åsa Wikforss.

Fake news är falska nyheter, det verkar som det är en beskrivning av en händelse som verkligen ägt rum, den ser ut att vara äkta, men är falsk.

Det finns olika grupper som ligger bakom fake news, dels personer som tjänar pengar på det, men också nationer som Ryssland som sägs ha påverkat det amerikanska presidentvalet.

Åsa Wikforss menar att det är viktigt att vara källkritisk och granska det man tar del av, och att verkligen läsa texten.

– Vilken sorts text är det? Är det en hyfsat objektiv nyhetsartikel, en satir, eller allmänt tyckande? Vad är källan?

Hon fortsätter:

– Vi är inte lika illa ute som USA, men vi är på väg åt det hållet, det är bara att vänta på nästa år när vi har val.

Åsa lyfter också upp att man ska vara medveten om de så kallade filterbubblorna, att sociala medier ofta leder till att man bara får mer och mer av de artiklar som man redan är intresserad av. Ju mer man tar del av en viss typ av ämnen eller åsikter, desto mer ser mekanismerna i sociala medier till att det dyker upp i flödet. Dessutom tenderar vi att välja vänner som tycker ungefär likadant som vi själva och då blir det svårt för texter som belyser något annat att ta sig in i "bubblan".

– Kunskap är viktigt för att uppnå våra mål. Om jag har fel kunskap om hälsa så blir jag ju inte frisk. Om vi har falska idéer om hur vi ska lösa arbetslösheten så blir det ju fel, säger Åsa Wikforss.

Faktaresistens är också en viktig del i den här problematiken, att vi slår ifrån oss kunskap. Att vi tror det vi vill tro, inte det vi har skäl att tro.

Alternativa fakta är ju också ett begrepp som dyker upp i den här frågan Som när USA:s president Donald Trump mot rena fakta ville hålla fast vid att det var fler människor vid hans installation än det egentligen var. Då sa hans stab att det var alternativa fakta.

– Det kan finnas alternativa teorier eller åsikter, men inte alternativa fakta, säger Åsa Wikforss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".