Björn Sundin (S) klipper bandet under invigningen av Trädgårdsgatan.
Björn Sundin (S) klipper bandet under invigningen av Trädgårdsgatan. Foto: Jakob Norén Eriksson/Sveriges Radio

Trafiken är igång på Trädgårdsgatan i Örebro

Björn Sundin: Det är alldeles utmärkt om tempot sänks
2:20 min

Ett nytt stråk för cyklister, plats för uteserveringar och tryggare för fotgängare när Trädgårdsgatan i Örebro öppnar för trafik.

Gatan har varit avstängd för ombyggnad i nästan ett år. Ombyggnaden har varit omdiskuterad och det har jobbats in i det sista för att få allt på plats.

– När vi gör undersökningar är det den här typen av gator man gillar, men det är klart att ingen gillar när gatan är avstängd, säger Björn Sundin (S), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnadsfrågor.

Nu finns plats för uteserveringar och gatan ska vara säkrare för fotgängare.

– Jag tror att nu när trafiken släpps på och cyklisterna upptäcker att det finns ett nytt stråk är nog de flesta ganska nöjda,

Förhoppningen är att trafiken ska flyta lättare, men det har också funnits en del oro för att förändringarna kan dra ner tempot på gatan.

– Det är alldeles utmärkt om tempot sänks. Ett lugnt och jämt tempo är det bästa för alla – biltrafiken flyter lättare och det är tryggare för fotgängarna.

Det återstår fortfarande en del arbete, men trafiken kommer att vara igång på dagarna.

Har du fått en chans att prova den nya gatan?

– Ja, jag cyklade från USÖ fram och tillbaka. Det var roligt att få prova den nya gatan, men jag har absolut inte först ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".