Olaus Petri vårdcentral har för många patienter, en ny vårdcentral behövs. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
Olaus Petri vårdcentral i Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Alla vårdcentraler i Örebro län ska erbjuda drop-in

"Vet att länsinvånarna uppskattar det"
2:54 min

Patienter med lättare åkommor ska kunna gå direkt till sin vårdcentral och få hjälp, utan att beställa en tid.

Det föreslår den styrande majoriteten i Region Örebro län. I den budget som snart presenteras kommer vårdcentralerna få i uppdrag att starta drop-in mottagning senast januari 2019. Det kan handla om enklare åkommor som urinvägsinfektion, akuta ryggsmärtor eller sårskador.

Redan idag har cirka en tredjedel av vårdcentralerna i Örebro län möjlighet att erbjuda hjälp utan att patienterna beställer tid över telefon.

– Tiden är mogen, det är ett bra sätt att komma till vården, säger regionrådet Karin Sundin, Socialdemokraterna.

--Att ha en öppen mottagning är också ett sätt att göra det enklare att komma fram på den vanliga telefonbokningen för den som har mer långvariga och allvarliga bekymmer.

I förslaget till budget för 2018 som presenteras nästa vecka kommer vårdcentralerna få 40 miljoner kronor extra. Men det är för andra satsningar också. Det är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som styr i Region Örebro län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".