Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads Örebro/Värmlands region
Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads Örebro/Värmlands region Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

52 byggarbetare fick lämna arbetsplats - saknade säkerhetsutbildning

"De följer inte kollektivavtalet"
1:01 min

På fredagseftermiddagen gjorde fackförbundet Byggnads en kontroll och avvisade ett 50-tal byggarbetare vid Frövi pappersbruk.

52 lettiska byggarbetare fick i dag lämna sin arbetsplats efter att fackförbundet Byggnads upptäckt att kollektivavtalet inte följdes. 

– När vi gjorde den här kontrollen upptäckte vi att de följer inte kollektivavtalet och då tog vi beslut om att huvudentreprenören inte fick använda sig av den här underentreprenören, säger Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads region Örebro-Värmland.

Det visade sig också, enligt Byggnads, att de flesta byggarbetarna saknade nödvändiga utbildningar.

– Är man utländsk ställningsbyggare ska man kunna visa upp ett kursintyg så att man förstår de svenska reglerna och det var bara 15 personer som kunde visa upp ett sådant betyg, säger Kenneth Svärd.

Är det här bara formalia och byråkrati eller vad handlar det om?

– Nej, kan man inte visa upp de här utbildningarna får man helt enkelt inte bygga ställning i Sverige. Det har med säkerhet och arbetsmiljön att göra, säger Svärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".